U trendu

Maštate o savršeno glatkoj koži? Ovo ulje pomaže u borbi protiv uraslih dlačica

Brijanje možda je najjednostavniji, najbrži i najbezbolniji način da se rešimo neželjenih dlačica, ali sa sobom nosi posledice s kojima s nosi većina žena, a to su urasle dlačice. Najčešće se urastanje dlačica događa na području bikini zone, pazušnom delu i potkolenicama, što često zna da bude bolno, a i estetski je neprivlačno.

Dlačice se nakon brijanja uvijaju kada krenu rasti pa se, umesto da rastu prema gore, uvijaju i ponovo ulaze u folikul, često bez da uopšte prodru kroz kožu, ostavljajući bolne gojne upale na koži u obliku akni. To se događa ukoliko neredovito radite piling kože, što dovodi do nakupljanja mrtvih ćelija na koži koje blokiraju folikulu, terajući dlačice da rastu u stranu.

Koliko god imali potrebu da istiskate bubuljicu, nemojte to raditi, jer ćete time omogućiti bakterijama da uđu u kožu. Puno su veće šanse da će nestati sami od sebe, nego ako ih stiskate. Ako su dlačice prodrle na površinu, možete ih počupati sterilnom pincetom, ali ukoliko su dublje u koži, radije ih nemojte dirati.

Ali, šta nakon toga? Studija iz 2006., piše Healthline, pokazala je da ulje čajevca ima snažna antibakterijska, antivirusna, antigljivična i protivupalna svojstva. Čajevac otvara kožne pore i eliminiše bakterije koje su zaslužne za nastanak upalnih procesa na koži. Stoga će vam ulje čajevca pomoći da smirite upalu i crvenilo izazvano uraslim dlačicama, ali i izbeći urastanje dlačica ukoliko znate kako da ga iskoristite.

Kašičicu kokosovog ulja pomešajte s tri kapi čajevca i preventivno nanesite na vlažnu kožu nakon brijanja. Ova kombinacija deluje antiseptično, neguje i blago rashlađuje iritiranu kožu. Ukoliko se urastanje već dogodilo, malu količinu ulja čajevca direktno kapnite na uraslu dlaku.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.