U trendu

Opasnosti na moru

Većina nas skoro cele godine planira da letnji odmor provede na moru bezbrižno se kupajući i sunčajući. Međutim, more i letovanje na moru kriju izvesne opasnosti i po odrasle i po decu, a mnogi toga kao da nisu svesni.

Navodimo moguće probleme do kojih može doći dok se kupamo u morskoj vodi ili se odmaramo (sunčamo) na plaži.

Sunčevi zraci

O štetnom uticaju direktnih sunčevih zraka na našu kožu obično smo upoznati, ali se ipak mnogima desi da posle nekoliko dana na odmoru dobiju opekotine. Veliki broj ljudi zaboravlja da sunčevi zraci (ultravioletni, vidljivi i toplotni) mogu da se odbijaju od površine. Tako se dešava da, iako smo ispod suncobrana, možemo da dobijemo opekotine. Sunčevi zraci padaju direktno na našu kožu, ali se dobar deo zraka odbija, od morske površine, peska i stenovite obale, pa onda budemo izloženi indirektnom zračenju, iako smo dobar deo dana proveli ispod suncobrana ili u hladovini.

Deca dosta vremena provedu u vodi, ali zaboravljaju da su im lice i ramena iznad vode, pa onda ti delovi tela izgore na suncu.

Poslednjih godina je UV zračenje povećano, zbog oštećenja ozonskog omotača, pa je kožu potrebno često zaštititi kremama ili losionima za sunčanje. Zaštitu od sunca pružaju i šešir i naočare za sunce, pa ih treba i koristiti.

Hladna voda

Skakanje u hladnu vodu bez prethodnog rashlađivanja može izazvati štetne posledice po zdravlje (šok, grč pa i davljenje). Morske struje mogu dovesti do toga da temperatura vode nije svuda ista pa se dešava da pri skakanju odjednom upadnemo u hladnu vodu, što zagrejanom telu ne pričinjava zadovoljstvo.
Zato je najbolje postepeno ulaziti u vodu dok se organizam ne prilagodi temperaturi vode. Posle prvog ulaska u vodu, može se slobodno skakati jer se telo već osvežilo i prilagodilo hladnoj vodi.

Strma obala i oštro kamenje

Strma i neravnomerna (trošna) obala i oštre stene predstavljaju potencijalnu opasnost za kupače a naročito za decu. Usled neopreznog hodanja (skakanja u vodu) može doći do ozbiljnih povreda i posekotina.
Na moru i oštre školjke predstavljaju opasnost ukoliko se nalaze na dnu ili su urasle u stenu.

Zato treba proveriti na kakvoj se obali nalazimo i kakvo je dno po kome hodamo.

Životinje i insekti

Na divljim plažama obraslim gustim rastinjem, gde ima malo kupača, možemo naići na razne insekte: stršljenove, ose, zolje, krpelje i pčele.
Od morskih ježeva i meduza mogu se „zaraditi“ lake povrede, ali sa naknadnim komplikacijama.

Udaljavanje od obale

Udaljavanje od obale predstavlja opasnost jer neiskusnim plivačima kasnije bude veoma teško da se vrate. Često se udaljavanjem od obale izgubi osećaj za rastojanje pa povratak na obalu bude previše naporan.

Dodatnu opasnost predstavlja postojanje morskih struja koje idu od obale prema pučini ili strujanje vetra ka pučini. Prilikom takvih pojava kupač se lako udaljava od obale, ali za povratak na obalu nema snage jer ga struja udaljava.

Udaljavanje od obale je naročito rizično za decu. često im vodena struja ili vetar ponesu loptu (gumu ili slične igračke) od obale. U takvim slučajevima deca se zaborave pa krenu za loptom a da nisu svesna opasnosti da su sve dalje od kopna.

Ostale opasnosti

Iznenadna pojava nevremena je upozorenje za kupače a naročito decu da što pre izađu iz vode i sklone se sa obale. U takvim slučajevima, grmljavina, jaki udari vetra i veliki talasi predstavljaju realne opasnosti po život i zdravlje.
Neiskusnim plivačima (kupačima) i deci ne preporučuje se da samostalno koriste „morske rekvizite“ (čamce, skutere, jedrilice, pedaline i slično) i udaljavaju se od obale.

Saveti i upozorenja

Za sve kupače, plivače i neplivače preporučuje se da vode računa o svojim mogućnostima i realnim opasnostima. Na moru svako junačenje i luda hrabrost mogu imati teške posledice.

Roditeljima savetujemo da budno paze na decu i da ih nikako ne ostavljju same na obali ili u plićaku.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.