U trendu

Poremećaj sna povećava rizik od ove opake bolesti

Naučnici iz Univerzitetskog medicinskog centra u Čikagu objavili su da poremećaj sna utiče na regulaciju nivoa šećera u krvi, povećavajući mogućnost nastanka šećerne bolesti tipa 2 (šećerna bolest koja se reguliše pilulama).

Više od 18 miliona Amerikanaca i preko dva miliona Kanađana boluje od šećerne bolesti tipa 2, gde je ljudski organizam ili postao otporan na insulin, ili ga pak ne luči u dovoljnoj količini da bi regulisao nivo šećera u krvi.

U eksperimentu na malom broju ljudi dr Esra Tasali, asistent profesora na internoj medicini, zaključila je da poremećaj sna u dubokoj fazi sna dovodi do smanjenja mogućnosti kontrole šećera u krvi.

Naučnici su ispitivali devet volontera, pet muškaraca i četiri žene, starosti od 21 do 30 godina. Ispitanici su bili zdravi i normalne telesne težine.

Normalan san bio je podeljen u nekoliko faza, pri čemu je san sa sporim talasima smatran najdubljim. Kada god su volonteri zapadali u dubok san, bili su izloženi buci koja im je remetila san, ali ih nije probudila. Posle samo tri dana učešća u ovom eksperimentu, volonteri su imali čak za 25% manju sposobnost da regulišu nivo šećera u krvi.

Ranije studije pokazale su da nedostatak sna može dovesti do povišenja šećera u krvi, a ovo je prva studija koja je pokazala da i sam kvalitet spavanja može dovesti do istog efekta.

Smanjenje vremena dubokog sna nastaje kod osoba koje su starije od 40 godina. Mlađe osobe provode 80-100 minuta tokom spavanja u dubokom snu, a osobe preko 60 godina starosti svega 20 minuta.

Pročitajte članke o poremećaju sna.

Pročitajte članke o šećernoj bolesti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.