U trendu

Saobraćaj zimi i za vreme praznika

Decembar i januar su meseci poznati po slavama, novogodišnjim i božićnim praznicima, ali, nažalost, i po saobraćajnim nesrećama.

Pokazalo se da je neophodno stalno upozoravati na opasnosti u saobraćaju i posvetiti dodatnu pažnju bezbednosti.

Navodimo neke od najvažnijih saveta za bezbednu vožnju i bezbedno ponašanje učesnika u saobraćaju tokom zime i praznika.

1. Zimska oprema (pre svega zimske gume na sva četiri točka) je preduslov za bezbednu vožnju u zimskim uslovima, a posebno u jutarnjim i večernjim časovima, kada je zbog magle i mogućih padavina smanjena vidljivost i kolovoz je klizav. Pored snega i vode, na kolovozu se mogu naći pesak i blato, što povećava proklizavanje i smanjuje mogućnosti kočenja.

2. Pre polaska na put proverite tehničku ispravnost vozila: stanje kočnica, akumulatora, rashladnog i sistema za grejanje, brisače, grejače stakala i sve one delove na vozilu koji na niskim temperaturama mogu stvoriti probleme pri pokretanju i upravljanju vozilom.

3. Pre uključivanja u saobraćaj, vozilo treba očistiti od eventualnog leda i snega, ili napadalog lišća, posebno stakla, jer smanjena vidljivost predstavlja veliki rizik za bezbednost u saobraćaju. Nikada se ne zna kada vam loša vidljivost može zasmetati.

4. U toku zimske vožnje, treba držati veće odstojanje, sporije ubrzavati, blagovremeno i postepeno kočiti i izbegavati nagla skretanja. Ako se toga ne pridržavate, moguća su proklizavanja, udaranje u drugo vozilo ili drvo, pa čak i sletanje s puta.

5. Kada krećete na put u uslovima snega i leda, na mestima gde je to saobraćajnim znakom naznačeno, morate staviti lance za sneg i striktno poštovati ograničenja brzine. Trebalo bi krenuti ranije zbog mogućih zastoja u saobraćaju, ponesite dodatnu odeću i ne polazite na put sa polupraznim rezervoarom, jer će vam možda trebati gorivo i za grejanje i za rad u mestu.

6. Vozači ne treba da upravljaju vozilima ukoliko su konsumirali alkohol. Nije ni bezbedno, ali ni dozvoljeno, prevoziti osobe pod dejstvom alkohola na prednjem sedištu. Dokazano je da alkohol povećava „bahatost“, ometa bezbedne procene u vožnji, smanjuje vidljivost i brzinu reagovanja u saobraćaju.

7. Pozitivno i euforično raspoloženje, u kombinaciji sa promenom režima spavanja, većim unosom hrane i alkohola, dovodi do smanjenja psihofizičkih sposobnosti neophodnih za bezbedno upravljanje motornim vozilom. Pored navedenih opasnosti, postoji opasnost i od pospanosti, koja u vožnji može biti fatalna.

8. Vozači pod dejstvom alkohola često nisu ni svesni da su im brzina reagovanja, sposobnost donošenja odluka i procenjivanje umanjeni, a sva čula oslabljena. Sve to povećava rizik za nastanak saobraćajnih nezgoda, čak i dan nakon slavlja. Posebnu opasnost predstavlja mešanje alkohola sa energetskim napicima, to višestruko povećava negativan uticaj alkohola na organizam i sposobnost za vožnju.

9. Roditelji čija su deca nedavno položila vozački ispit ne treba da dopuste da deca sama upravljaju vozilom u kasnim večernjim i ranim jutarnjim satima, kada su neke proslave ili tokom novogodišnjih praznika. Omladina obično precenjuje svoje mogućnosti i mogućnosti svog vozila, a potcenjuje opasnosti i uticaj drugih učesnika u saobraćaju. Noću je smanjena vidljivost, a povećana klizavost kolovoza, što povećava opasnosti.

10. Žene (devojke) vozači prilikom vožnje treba da koriste odgovarajuću obuću. Tesna i obuća sa štiklama može stvarati probleme u upravljanju motornim vozilom.

11. Kada upravljate vozilom u neposrednoj blizini tržnih centara i drugih mesta za kupovinu ili objekata gde su proslave i sportski događaji, neophodno je da obratite dodatnu pažnju zbog većeg broja pešaka koji su obično i neoprezni.

12. Pešake upozoravamo da budu dodatno oprezni i da prilikom prelaska ulice koriste obeležene pešačke prelaze i semafore, jer je zimi, pogotovu noću, po kiši i snegu, smanjena vidljivost, a povećana klizavost, tako da ih vozači teže uočavaju, a manje vremena imaju za reagovanje i kočenje.

13. Koristite obavezno sigurnosne pojaseve tokom vožnje, jer vas oni štite pri srednjim brzinama, kada se dešava i najveći broj saobraćajnih nesreća.

14. Decu obavezno vozite na zadnjem sedištu u dečijem sedištu i vezane pojasevima, jer pri naglom kočenju “deca lete“ napred kao da su teška 400 kg, a tada se ne mogu sama zadržati, niti ih stariji mogu rukama zadržati. Ne dozvolite da deca nevezana sede napred ili pozadi i igraju se ili stoje tokom vožnje.

Opreznost, pažnja i tolerancija učesnika u saobraćaju preduslovi su za sigurnu i bezbednu vožnju.

I na kraju, mislite o ovome i srećan put!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.