U trendu

Fejsbuk i trudnoća

Žene sve više dele detalje o svojoj trudnoći na društvenim mrežama, ali nova istraživanja pokazuju da ovaj trend počinje da izmiče kontroli.
Istraživanje je otkrilo da je pojedinim budućim mamama lako da dožive osećaj neuspeha ako njihova prijateljica objavi vest na društvenoj mreži kako doživljava "savršenu trudnoću".
Pritisak
„Internet je često izvor podrške i saveta za mame i buduće mame, ali odnos koji mnoge osobe imaju prema Fejsbuku može biti veoma kompleksan. Žene vole da razmenjuju informacije, nude savete, želeći da pošalju najbolju moguću sliku, a sve navedeno može uticati na to da mnoge mame osećaju breme pritiska“, kaže Šioban Frigard, osnivač internet stranice za roditeljstvo koja je sprovela anketu.
Društveni mediji su omogućili ženama novu platformu za razmenu vesti o trudnoći. Objavljivanje snimka sa ultrazvuka nekada se smatralo neobičnim, ali sada 88,9% majki kaže da je to uradio neko od njihovih prijatelja. Pored toga:

 • 78% ispitanika je videlo fotografiju stomaka trudne prijateljice
 • 32,3% je videlo fotografije sa profesionalnog foto-snimanja trudne prijateljice
 • 27,6% je videlo fotografiju stomaka trudnice obojenog bojama za telo
 • 21,6% je videlo fotografiju na kojoj se vidi pozitivan rezultat na testu trudnoće

Deljenje saveta
Istraživanje je utvrdio da 44% ispitanih majki posmatra društvene medije u pozitivnom svetlu, jer im daju priliku da razmene informacije o trudnoći i potraže savet od prijatelja. Više od tri četvrtine žena (75,6%) spremno je da bude od pomoći na mreži, ako misle da mogu da pomognu u vezi sa nekim pitanjem ili nedoumicom koja se tiče trudnoće.
Međutim, pored trenda razmene informacija o trudnoći koji se naglo povećava, istraživanje otkriva i da:

 • 44,8% ispitanika smatra da ljudi počinju da dele previše intimnih informacija na mrežama
 • 68,1% smatra da će na Fejsbuku buduće majke verovatno pokušati da prikažu kako imaju "savršenu" trudnoću, umesto realne
 • 28,3% ispitanih žena smatra da društvene mreže povećavaju osećaj neuspeha, ukoliko nemate “savršenu“ trudnoću

Pet najčešćih tema o trudnoći o kojima žene govore na Fejsbuku:

 • bebini pokreti
 • šta trudnice jedu
 • stvari koje će kupovati bebi
 • da li bebe dobijaju na težini
 • uticaj trudnoće na njihova tela

Pričati o zdravlju
Mnogi ispitanici veruju da Fejsbuk može biti dobra stvar kada je u pitanju podrška oko važnih pitanja. Na primer, 81% smatra da bi bilo dobro da mame više govore o svom zdravlju.
„Mnogi vide Fejsbuk kao mesto za razmenu fotografija trudničkih stomaka i budućih želja, tako da je ohrabrujuće to što vidimo da mnoge majke smatraju da bi bilo bolje da se ova i druge mreže koriste za diskusije o pitanjima u vezi sa zdravljem, kao i to da su spremne da pruže podršku drugim majkama“, kaže Frigard.
Moguće zloupotrebe
Mnogi nisu svesni mogućih zloupotreba preko interneta ili Fejsbuka, „pa sve stavljaju na Fejsbuk“, a tako razne intimne ili poverljive informacije mogu doći i do zlonamernih osoba, tada ili mnogo godina kasnije.
Lekari upozoravaju na još jednu potencijalnu „opasnost“ od interneta za trudnice i ostale pacijente: „Pojedini pacijenti (pacijentkinje) preko interneta dolaze do raznih informacija pa ponekad, bez konsultacije sa lekarom preteraju sa „panikom“ ili se samoincijativno „pogrešno“ leče.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.