U trendu

Gojaznost i zdravlje trudnice

Polovina svih žena u svetu ima veću telesnu masu od prosečne ili je gojazno, a nova studija podvlači značaj zdravog načina života tokom trudnoće kako bi se izbegle komplikacije i za majke i za njihove bebe.

Istraživači su došli do saznanja da zdrava ishrana i vežbanje mogu ograničiti višak telesne težine i smanjiti šanse za carski rez kao nužnu meru za gojazne trudnice.

Koristi od vežbanja i zdrave ishrane su evidentni, bez obzira na starost trudnice, etničku pripadnost, indeks telesne mase (BMI) i sve postojeće zdravstvene uslove, napominju istraživači.

Zdravstveni rizici od gojaznosti majke

Gojaznost i povećanje telesne mase tokom trudnoće rizični su i za mame i za njihove potomke. Deca koja su rođena od gojaznih majki češće će biti gojazna sa dodatnim rizikom od razvoja bolesti srca, dijabetesa i drugih bolesti kasnije u životu.

Istraživači iz Međunarodne kolaborativne grupe za kontrolu telesne težine istraživali su efekte poboljšanja ishrane i povećanja fizičke aktivnosti tokom trudnoće, kao i uticaj telesne težine trudnice na porođaj i druge ishode kao što su carski rez, mrtvorođene bebe i prijem novorođenčadi u jedinice intenzivne nege.

Analizirali su rezultate 36 raznih ispitivanja visokog kvaliteta u kojima je učestvovalo 12.526 žena.

Neke od žena dobile su pomoć u poboljšanju svoje ishrane i poboljšanju kvaliteta i intenziteta vežbi. Ovo uključuje pristup dijetetici, prisustvovanje savetovanjima o ishrani i načinu života ili savetovanja o vežbama.

Manja težina trudnice

Trudnice koje su se pravilno hranile i više vežbale imale su u proseku 0,7 kg manju telesnu težinu u poređenju sa onim ženama koje nisu dobijale takvu pomoć od stručnjaka.

Žene koje su dobijale stručnu pomoć u vežbanju i ishrani tokom trudnoće imale su 9% manju verovatnoću da se porođaj obavi carski rezom.

Nije bilo efekta na druge rezultate porođaja, uključujući mrtvorođene bebe ili potrebe da bebe budu smeštene u posebne jedinice za negu.

Autori kažu da je jedan od nedostataka njihovog istraživanja bio taj što je većina žena koje su učestvovale u istraživanju bilo bele rase i natprosečno obrazovane u odnosu na opštu populaciju.

Zdravstvene inicijative

U povezanom uredničkom tekstu Marian Najt, profesor zdravlja populacije majki i dece na Univerzitetu u Oksfordu i Čarli Foster, viši predavač za fizičku aktivnost na Univerzitetu u Bristolu, napisali su: „Istraživači napominju da se 46% žena (trudnica) nije bavilo skoro nikakvim vežbama ili su tokom trudnoće veliki deo vremena sedele i da je to prosto „nehumano“. Ovi rezultati trebalo da pokrenu inicijativu kod zdravstvenih stručnjaka da se na pravilnu ishranu i umereno vežbanje trudnica moraju fokusirati u budućnosti.“

Buduće studije trebalo bi da istraže moguću ulogu pravilne ishrane i fizičkih aktivnosti žena i njihovih porodica na duži rok.

Dr Virdžinija Beket iz Kraljevskog koledža za ginekologe upozorava: „Znamo da gojaznost majke i prekomerna telesna težina tokom trudnoće dovode do povećanja zdravstvenog rizika koji zahtevaju carske rezove. Pored toga, povećana težina trudnice razvija uslove za gestacijski dijabetes, visok krvni pritisak i preeklampsiju. Uz to, gojaznost tokom trudnoće povezana je sa povećanim rizikom od pobačaja, mrtvorođenja beba, neonatalne smrti, preranog porođaja i teškim krvarenjima nakon rođenja“.

Ova studija pokazuje važnost održavanja zdrave telesne težina pre i tokom trudnoće, kroz dobro uravnoteženu ishranu i redovne umerene vežbe. Održavanje zdrave telesne težine smanjuje rizik od komplikacija i za majku i za dete a pruža deci „najbolji početak u životu“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.