Kako je rođena beba od tri roditelja?

Nedavno je prvi put u svetu rođena je beba sa DNK tri roditelja (dve žene i jedan muškarac), korišćenjem naučne tehnologije mitohondrijske donacije koja podrazumeva DNK majčinog, očevog i DNK materijala donatora kojim se sprečava ozbiljna nasledna bolest koju bi novorođenče nasledilo od majke. Ovaj metod koristi se kako bi se pomoglo parovima koji nose u sebi genetsku mutaciju.

Bebu je rodila žena poreklom iz Jordana (i njen suprug je poreklom iz Jordana) . Majka ima jednu vrstu Daunovog sindroma, tzv. Lea sindrom (Leigh syndrome) koji utiče na razvoj nervnog sistema i koji bi majka sigurno prenela na svoju decu. Bez obzira na to da li je majka zdrava ili ne, ona prenosi „Lea sindrom“ na decu, zbog čega su joj već dva deteta preminula. Kako bi pomogao ovom bračnom paru, dr Džon Zang koristio je metod gde se uklanja jezgro jedne jajne ćelije majke i usađuje u jajnu ćeliju donatora kojoj je jezgro uklonjeno, a sve se to radi pre nego što se uradi oplodnja očevom spermom.

Ovaj metod rađen je na pet embriona gde je samo jedan sazreo na normalan način i on je implementiran u jajnik majke koja je devet meseci kasnije i rodila bebu.

Postupak je sproveden u Meksiku jer tehnika „tri roditelja“ u Americi nije dozvoljena, a u Meksiku ne postoje pravila koja bi je zabranila.

Stručnjaci koji su učestvovali u ovoj tehnici navode da je dečakovo rođenje „uzbudljiva vest“ i velika stvar, a dete se i dalje prati kako se neispravni DNK ne bi umnožavao i doveo do nekih problema.

Postupak će biti detaljno objašnjen na godišnjem sastanku Američkog udruženja za reproduktivnu medicinu, ali je bitno da se veruje da je ova koncepcija pravi izbor, jer se na taj način spasava nečiji budući život.

O ovome je nedavno pisao britanski naučni časopis „New Scientist“.

Zapažanja

Dostignuća nauke a naročito medicine pružaju neslućene mogućnosti korisne za čovečanstvo, ali uvek postoji bojazan od mogućih zloupotreba uoliko ne postoje jasna zakoska pravila i regultive.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.