U trendu

Muški sterilitet – uzroci i razlozi

Nekada se smatralo da muškarac ukoliko ima erekciju ne može biti krivac za sterilitet bračnog para. Bilo je uvreženo mišljenje da je neplodna žena jedina kriva ukoliko bračni par nema dece. Zabrinjavajuće je da i danas, uprkos svremenim medicinskim saznanjima, mnogi i dalje misle da je za sterilitet ili neplodnost najveći broj uzroka kod žene.

Međutim, godinama unazad, statistički gledano, uzrok neplodnosti kod parova ravnopravno je podeljen i na žene i na muškarce. Statistika pokazuje da je uzrok steriliteta u oko 40% slučajeva kod žena, a isto toliko i kod muškaraca.

Neplodnost bračnog para (ili ljubavnog para) predstavlja problem koji par treba zajednički, sa puno ljubavi i puno strpljenja, da rešava, bez obzira na uzroke.

Muški sterilitet

Muški sterilitet se može dijagnostifikovati ispitivanjem uzorka sperme u labaratoriji. Na uzorku sperme obično se gleda: količina ejakulata, izgled, miris, hemijske osobine, viskoznost, broj spermatzozoida, pokretljivost spermatozoida…

U normalnom nalazu sperme u jednom centimetru kubnom treba da se nalazi od oko 70.000.000 do 110.000.000 spermatozoida.

Ukoliko dođe do toga da je broj spermatozoida van ovih granica, javlja se sterilitet. Da bi se sa sigurnošću tvrdilo da je „loša sperma“ uzrok steriliteta, potrebno je nekoliko puta dati uzorke sperme na ispitivanje.

Najčešći uzrok neplodnosti muškaraca je smanjeni broj (ili izostanak) spermatozoida (oligospermija) ili slaba pokretljivost speramtozoida (astenospermija). Često se dešava da su ionako malobrojni spermatozoidi slabo pokretljivi. U mnogim slučajevima ovakve tegobe se mogu lečiti lekovima, ali i prirodnim sredstvima (matični mleč, propolis, vitamin C, vitamin E, selen i cink…).

Razlozi steriliteta muškaraca mogu biti: genitalna infekcija, polno prenosive bolesti, imunološki problemi, preležane zauške, tuberkuloza testisa, operacija preponske kile…

Pored navedenog, razlozi muškog steriliteta mogu se utvrditi mikrobilošokim ispitivanjim, ali i drugim specijalističkim pregledima (urolog, endokrinolog, genetičar…).

Drugi razlozi

Veoma retko se dešava da vaginalni sekret umrtvljuje spermatozoide neke osobe, iako su spermatozoidi mnogobrojni i pokretljivi.

Razlozi muškog steriliteta još mogu biti: pušenje, alkoholizam, droga, loša ishrana, stres, psihički problemi ili jake doze nekih lekova.

Rešenja

O apsolutnom sterilitetu muškarca ne može se govoriti sve dok postoji i jedan pokretljiv spermatozoid. Kod parova koji imaju probleme sa neplodnošću ne treba odustati od lečenja i pokušaja da se ostvari željena trudnoća jer se uzroci tokom vremena mogu promeniti.

U nekim slučajevima se muški sterilitet može izlečiti malim hirurškim intervencijama.

Izostanak trudnoće se kod pojedinih parova može rešiti veštačkom oplodnjom jajne ćelije spermom supruga ili spermom davaoca.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.