U trendu

Iskustva ginekologa – zabune i zablude

Veliki broj ljubavnih parova zna dosta o kontracepciji i načinima zaštite od neplanirane trudnoće. Pa ipak, ginekolozi se u svojoj praksi ponekad sreću sa problemima pacijenata koji proističu iz neznanja ili loše obaveštenosti.

Usled neznanja i neobaveštenosti, ponekad dolazi do neželjene ili neplanirane trudnoće, a samim tim i do komičnih, ali i žalosnih situacija.

Navodimo neke od karakterističnih tvrdnji, pitanja, zaključaka, zabuna i zabluda o kontracepciji:

Muškarac godinama pazi, ali je ipak posle nekoliko godina došlo do trudnoće?

Prekidom seksualnog odnosa pre ejakulacije smanjuje se verovatnoća da dođe do trudnoće, ali ovakva vrsta „kontracepcije“ spada u nepouzdane metode zaštite od neželjenog začeća.

Ovakvim načinom „kontracepcije“ ipak dolazi do dvadesetak trudnoća na 100 parova koji ga koriste. Iz toga se može zaključiti da ovakvim načinom izbegavanja trudnoće postoji verovatnoća da će doći do trudnoće posle 3 do 4 godine.

Dok doji, žena ne može da ostane trudna

Ovo verovanje je pogrešno jer majka novorođeče može da doji i do godinu dana posle porođaja, a za novu trudnoću se mogu stvoriti uslovi već nakon nekoliko nedelja.
Lekari savetuju mladim roditeljima da već po prestanku postporođajnog krvarenja (obično 6 nedelja posle porođaja) mogu stupati u seksualne odnose, ali uz obaveznu primenu kontracepcije.

Posle polnog odnosa, kupanjem ili ispiranjem vagine može se sprečiti trudnoća

Posle seksualnog odnosa i ejakulacije, semena tečnost sa spermatozoidima ulazi u grlić materice, a ispiranjem ili kupanjem stvara se mala verovatnoća da svi spermatozoidi budu isprani iz tela žene.

Za sličnu kontracepciju postoje hemijska sredstva koja se upotrebljavaju pre seksualnog odnosa, a ne posle.

Metoda računanja plodnih dana efikasno štiti od polnih bolesti i neželjene trudnoće

Metoda računanja plodnih dana uopšte ne štiti partnere od polno prenosivih bolesti, a nije pouzdana ni kao kontraceptivno sredstvo. Veliki broj žena nema redovne menstruacije, a broj plodnih dana varira, tako da lako može doći do oplodnje jajne ćelije.

Statistika kaže da kod bezmalo 20% žena koje primenjuju ovakav vid zaštite posle izvesnog vremena dođe do neplanirane trudnoće.

Seksualnim odnosima u toku menstruacije ne može doći do neplanirane trudnoće?

Seksualne odnose tokom menstruacije treba izbegavati, jer može doći i do začeća i do neke infekcije.

Kod žena dužina menstrualnog ciklusa traje od 21 do 35 dana, tako da se dešava da postoje plodni dani i tokom menstrualnog krvarenja.

U oko 25% slučajeva dolazi do neželjene trudnoće zbog seksualnih odnosa u vreme menstruacije.

Žena ima „mnogo godina“, veliku decu i unučiće pa ne može da ostane trudna?

Dešava se ponekad da se žene starije od 35 godina zaprepaste kada im ginekolog saopšti da su već u poodmakloj trudnoći.

Pojedine žene zaboravljaju da su se rano udale (dešava se čak sa 15 do 18 godina starosti), pa već sa 35-40 godina postanu bake, a još su plodne.

Normalno je da zdrava žena (pogotovu ako nije prvorotka) sa 35 pa i 45 godina starosti (i starija) može da ostane trudna posle seksualnog odnosa.

Sasvim je jasno da broj odrasle dece i broj unučića nema nikakve veze sa tim da li bračni par može da ima još dece.

Ne treba zaboraviti da žena može da rađa decu sve dok ima menstruacije i dok nije potpuno ušla u menopauzu.

Žena može da zatrudni samo ako doživi orgazam?
Oplodnja jajne ćelije nastaje kada spermatozoid prodre u jajnu ćeliju u vreme plodnih dana. Samim tim, orgazam žene nema nikakve veze sa mogućnošću oplodnje.

Do trudnoće može doći samo ako muškarac doživi orgazam (ejakulaciju)?
Ovo je samo delimično tačno, jer kada muškarac doživi orgazam, ejakulacijom izbacuje spermatozoide u vaginu i dolazi do oplodnje. Postoji mogućnost da orgazam i ejakulacija nisu bili burni, da je bilo „neprimetne ejakulacije“ ili da je u mokraćnom kanalu, pre odnosa, već bilo pokretnih spermatozoida. U ovakvim slučajevima, broj i kvalitet spermatozoida je odgovarajući (teorijski je dovoljan samo jedan) da izvrši oplodnju jajne ćelije.

Umesto zaključka
Naveli smo samo neke karakteristične slučajeve kontracepcije i neplanirane trudnoće sa kojima se ginekolozi povremeno sreću u svojoj praksi. Iz nabrojanih primera treba izvući pouku.

18 komentara
 1. Dragan Cvetkovic

  Ovaj prilog smo pisali na osnovu iskustava ginekologa i najčešćih pitanja na koje ljudi traže odgovore. Bilo je dosta pitanja na koja smo delimično dali odgovore. Najvažniji savet je da ako želite trudnoću, odete kod ginekologa pošto treba uraditi neke preglede i neke analize kako bi se odredili razlozi „trenutne ili privremene neplodnosti“. Što se tiče neželjene trudnoće, izneli smo pouzdanost raznih načina kontracepcije, a ako sumnjate na neželjenu trudnoću, obratite se na vreme ginekologu.

 2. Aleksandra

  imala sam odnos sa dečkom i nakon što je svršio, nastavili smo odnos, ali on se nije ni istuširao ni obrisao. Postoji li mogućnost da na taj način ostanem trudna?

 3. Batta

  Ćaos. Moja supruga ima 31, nije dobila 6 m. Bili smo kod doktora. Rekli su da je u menopauzi i da su joj se jajnici smanjili. Nivo progesterona je 0,3. Doktor je rekao da će moja žena teško da zatrudni! Da pokušamo sa bebi pilulama, ima bolove u stomaku i ostale simptome menopauze. Da li je moguće da imamo dece? Kako da povećamo jajnike 🙂 i progesteron? Hoću bebu i ne znam kako. Malo sam uspeo da smirim ženu, ali počinje da me brine ova situacija. Šta, kako?

 4. Alexandra

  Kako da znam da li mogu ostati trudna? Iako sam puno puta pokušala i ništa, kod ginekologa nisam bila nikada.

 5. Olgica Đorđević

  Ćao, porodila sam se pre 3 meseca, imam malu bebu. Plašim se da nisam opet ostala trudna, beba mi sisa, a već mi je došla menstruacija. Ne znam šta da radim. Hvala unapred ako možete da mi odgovorite – imam vaginalni problem, sve mi dolazi žuto, je l’ to kao sekret tako nesto, ali puno.

 6. Juli Pešti

  Imam 48 godina. Imam muža koji je mlađi od mene. On nema dece pa bismo ih jako voleli, ali nikako da ostanem u drugom stanju.

 7. Mirjana Lončarević

  Da li se posle 45. godine može staviti spirala? Koja se preporučuje? Koja je najefikasnija zaštita za žene posle 45. godine?
  P. S. Imala sam spiralu 10 godina i sad punim 45. pa mi ginekolog kaže da sam prešla granicu kada se koristi spirala i da sad, kada mi izvadi, neće stavljati novu, a ja ni sa ovom dosadašnjom nisam imala nikakav problem i sve je uvek bilo u redu.

 8. Jelena Mikić

  Imala sam odnos sa dečkom, svaki put je svršio u kondom. Zanima me da l’ postoji mogućnost da ostanem trudna ako je sperma iscurela iz kondoma van po meni.

 9. Danijela Kler

  Dobar dan. Imam 27 godina, posle prvog porođaja imam problem sa menstrualnim ciklusom, neredovne su mi menstruacije. Sada planiramo drugo dete, to jest trudnoću, ali do nje ne dolazi već par meseci. Poslednji put sam imala menstraciju 2. 8. 2012. god, šta da radim?

 10. Ljiljana Kostić

  Pre mesec i po dana nam je novorođena beba umrla zbog udisanja plodove vode i jedini lek nam je nov pokušaj. Koliko moramo čekati, s obzirom na to da imam već 37 godina? U trudnoći i na prirodnom porođaju nije bilo komplikacija. Imamo već jedno veliko dete, radi prirema pijem folnu kiselinu, kalcijum, gvozđe zbog anemije i preparat Prenatal. Unapred hvala, tužni roditelji

 11. Olivera Dostojevska

  Imala sam odnos sa dečkom 5. dan menstruacije, koja inače traje 6-7 dana… i svršio je u mene. Koja je verovatnoća da sam u drugom stanju? Ciklus mi je redovan na svakih 28 dana.

 12. Sanja Đurić

  Imam 45 god. i nisam ostajala u drugom stanju 10 godina. Napominjem da sam rodila sa 21 god. Sada bih htela pa me zanima da li imam neki problem s obzirom na to da ne koristim ništa, a nisam zatrudnela dug vremenski period.

 13. Nina Stamenić

  Bila sam u plodnim danima, bio je predzadnji plodni dan, dečko je ušao u mene bez kondoma, skroz, i odmah izašao. Kolike su šanse da ostanem trudna?

 14. Magdalena Sabo

  Od kako imam odnose sa mužem, nisam ostala trudna. A on je uvek svršio u meni. I ne razumem kako. Treba mi savet. Hvala.

 15. Dragan Cvetković

  Kondom je pouzdano sredstvo za kontracepciju. Što se tiče tableta i spirala, trenutno ih na tržištu ima više vrsta sa različitim osobinama, tako da se za skoro svaku osobu može naći odgovarajuća vrsta. Ipak, mišljenje Vašeg lekara je najvažnije.

 16. Teuta Uka

  Zdravo, imam 41 godinu, već 10 godina uzimam Harmonie kontraceptivne tablete. Do pre tri meseca sve je bilo ok, a sad nemam redovnu menstraciju, ne dobijem po dva-tri meseca. Da nisam ušla u menopauzu ili može da bude nešto drugo? Da li da i dalje pijem te tablete (ovo mi se dešava treći put)?

 17. Dragan Cvektović

  U prilogu smo izneli neka iskustva i neke savete. Za sve zdravstvene probleme koji traju malo duže ili vam nisu „jasni uzroci“ najbolje je javiti se svom lekaru, a on će Vas po potrebi uputiti specijalisti.

 18. Miki Pasi

  Imam 38 godina. Moj ciklus perioda se malo počeo menjati: posle 11 dana dolazi drugi, pa mi nije jasno da li bi to moglo biti početak menopauze ili bi trebala obići doktora. Hvala.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike