U trendu

Iskustva ginekologa – zabune i zablude

Veliki broj ljubavnih parova zna dosta o kontracepciji i načinima zaštite od neplanirane trudnoće. Pa ipak, ginekolozi se u svojoj praksi ponekad sreću sa problemima pacijenata koji proističu iz neznanja ili loše obaveštenosti.

Usled neznanja i neobaveštenosti, ponekad dolazi do neželjene ili neplanirane trudnoće, a samim tim i do komičnih, ali i žalosnih situacija.

Navodimo neke od karakterističnih tvrdnji, pitanja, zaključaka, zabuna i zabluda o kontracepciji:

Muškarac godinama pazi, ali je ipak posle nekoliko godina došlo do trudnoće?

Prekidom seksualnog odnosa pre ejakulacije smanjuje se verovatnoća da dođe do trudnoće, ali ovakva vrsta „kontracepcije“ spada u nepouzdane metode zaštite od neželjenog začeća.

Ovakvim načinom „kontracepcije“ ipak dolazi do dvadesetak trudnoća na 100 parova koji ga koriste. Iz toga se može zaključiti da ovakvim načinom izbegavanja trudnoće postoji verovatnoća da će doći do trudnoće posle 3 do 4 godine.

Dok doji, žena ne može da ostane trudna

Ovo verovanje je pogrešno jer majka novorođeče može da doji i do godinu dana posle porođaja, a za novu trudnoću se mogu stvoriti uslovi već nakon nekoliko nedelja.
Lekari savetuju mladim roditeljima da već po prestanku postporođajnog krvarenja (obično 6 nedelja posle porođaja) mogu stupati u seksualne odnose, ali uz obaveznu primenu kontracepcije.

Posle polnog odnosa, kupanjem ili ispiranjem vagine može se sprečiti trudnoća

Posle seksualnog odnosa i ejakulacije, semena tečnost sa spermatozoidima ulazi u grlić materice, a ispiranjem ili kupanjem stvara se mala verovatnoća da svi spermatozoidi budu isprani iz tela žene.

Za sličnu kontracepciju postoje hemijska sredstva koja se upotrebljavaju pre seksualnog odnosa, a ne posle.

Metoda računanja plodnih dana efikasno štiti od polnih bolesti i neželjene trudnoće

Metoda računanja plodnih dana uopšte ne štiti partnere od polno prenosivih bolesti, a nije pouzdana ni kao kontraceptivno sredstvo. Veliki broj žena nema redovne menstruacije, a broj plodnih dana varira, tako da lako može doći do oplodnje jajne ćelije.

Statistika kaže da kod bezmalo 20% žena koje primenjuju ovakav vid zaštite posle izvesnog vremena dođe do neplanirane trudnoće.

Seksualnim odnosima u toku menstruacije ne može doći do neplanirane trudnoće?

Seksualne odnose tokom menstruacije treba izbegavati, jer može doći i do začeća i do neke infekcije.

Kod žena dužina menstrualnog ciklusa traje od 21 do 35 dana, tako da se dešava da postoje plodni dani i tokom menstrualnog krvarenja.

U oko 25% slučajeva dolazi do neželjene trudnoće zbog seksualnih odnosa u vreme menstruacije.

Žena ima „mnogo godina“, veliku decu i unučiće pa ne može da ostane trudna?

Dešava se ponekad da se žene starije od 35 godina zaprepaste kada im ginekolog saopšti da su već u poodmakloj trudnoći.

Pojedine žene zaboravljaju da su se rano udale (dešava se čak sa 15 do 18 godina starosti), pa već sa 35-40 godina postanu bake, a još su plodne.

Normalno je da zdrava žena (pogotovu ako nije prvorotka) sa 35 pa i 45 godina starosti (i starija) može da ostane trudna posle seksualnog odnosa.

Sasvim je jasno da broj odrasle dece i broj unučića nema nikakve veze sa tim da li bračni par može da ima još dece.

Ne treba zaboraviti da žena može da rađa decu sve dok ima menstruacije i dok nije potpuno ušla u menopauzu.

Žena može da zatrudni samo ako doživi orgazam?
Oplodnja jajne ćelije nastaje kada spermatozoid prodre u jajnu ćeliju u vreme plodnih dana. Samim tim, orgazam žene nema nikakve veze sa mogućnošću oplodnje.

Do trudnoće može doći samo ako muškarac doživi orgazam (ejakulaciju)?
Ovo je samo delimično tačno, jer kada muškarac doživi orgazam, ejakulacijom izbacuje spermatozoide u vaginu i dolazi do oplodnje. Postoji mogućnost da orgazam i ejakulacija nisu bili burni, da je bilo „neprimetne ejakulacije“ ili da je u mokraćnom kanalu, pre odnosa, već bilo pokretnih spermatozoida. U ovakvim slučajevima, broj i kvalitet spermatozoida je odgovarajući (teorijski je dovoljan samo jedan) da izvrši oplodnju jajne ćelije.

Umesto zaključka
Naveli smo samo neke karakteristične slučajeve kontracepcije i neplanirane trudnoće sa kojima se ginekolozi povremeno sreću u svojoj praksi. Iz nabrojanih primera treba izvući pouku.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.