U trendu

Najneverovatniji načini da dobijete polnu bolest

Zna se da se polne bolesti prenose putem seksa, ukoliko se, naravno, ne štitite, ali za dobijanje polnih infekcija postoje i neki načini koji vam ne bi odmah pali na pamet.

Kod nas je, čini se, omiljeni metod zaštite i od trudnoće i od polno prenosivih bolesti prekinuti odnos, poznat i kao „ne brini, paziću“ i sl. Problem sa ovim metodom je u tome što nimalo ne štiti. I pre ejakulacije, u toku samog odnosa, izluči se nešto semene tečnoti – a jedan jedini spermatozoid dovoljan je za začeće – i uz tu semenu tečnost mogu se izlučiti i bakterije koje uzrokuju hlamidiju ili gonoreju. Osim toga, kontaktom „koža na kožu“ mogu se preneti virusi koji uzrokuju hepres, kao i humani papiloma virusi, od kojih su neki odgovorni za kondilome (polne bradavice), a neki za različite oblike raka.

Oralni seks, takođe, nije potpuno bezbedan, naročito ako ste sa osobom koju znate tek kratko i ne znate od čega je bolovala. Recimo, groznica na usni: uzrokuje je isti virus koji uzrokuje i genitalni herpes, a taj virus može postojati u organizmu čak i ako u tom trenutku nema vidljive groznice. Naravno, virus se može preneti i ljubljenjem, ili dodirivanjem usana.

Kad smo kod dodirivanja: ukoliko partneri dodiruju jedno drugo po intimnim oblastima, a na rukama imaju bradavicu čiji je uzročnik humani papiloma virus (HPV), što je prilično retka, ali ne i nemoguća pojava – ovim virusom može se zaraziti i „donja regija“.

Neće, naravno, svaka zaraza prouzrokovati i bolest – to dosta zavisi od imunog sistema zaražene osobe, pa će nečiji imunitet savladati neželjene uljeze bez ikakvih teškoća, dok će se neko drugi brzo i lako razboleti. Zato prilikom seksualnog kontakta ne treba biti samo obazriv već i na sve moguće načine, zdravim životom, jačati svoj imunitet – neizbežno je da u nekom trenutku dođete u kontakt sa izazivačima bolesti, ma koliko se čuvali, ali vas jak imunitet može sačuvati od toga da se razbolite.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.