U trendu

Muški polni organ: ovo sigurno niste znali

Ovo je kratak opis anatomije penisa, erekcije i ejekulacije iz stranog stručnog časopisa…

Anatomija penisa

Penis je muški seksualni organ koji služi i za mokrenje. Penis je valjkastog oblika i telo (corpus penis) je najduži deo. Glava ili glavić (glans penis) je na kraju (vrhu) penisa. Otvor se nalazi na vrhu i krz njega izlazi i urin i semena tečnost.

Unutrašnjost čine dve komore cilindričnog oblika. Telo je građeno od dva tkiva – kavernoznog i sunđerastog. Telo se sastoji od lavirinta krvnih sudova, tkiva i otvorenih džepova. To je erektilno telo penisa.

Uretra je cevčica (crevo) kroz koju protiče urin i seme, proteže se duž spužvastog tkiva od bešike do vrha penisa.

Dve glavne arterije i nekoliko vena provode krv od dna do vrha i nazad.

Nervi prenose poruke u telo penisa iz drugih delova tela.

Šta je erekcija?

Erekcija počinje u mozgu. Nešto što ste videli, osetili, mirisali, čuli ili neto o čemu ste razmišljali – posle toga vaši nervi šalju hemijske poruke krvnim sudovima u vašem penisu. Arterije se opuštaju i otvaraju kako bi dopuštale da prođe što više krvi; u isto vreme, vene se zatvaraju. Kada je krv u penisu, pritisak se stvara unutar kavernozog korpusa. Tada se penis proširuje i drži erekciju (penis je čvrstog oblika).

Kada se priliv krvi zaustavi i vene se otvore, penis postaje mekan i erekcija prestaje.

Šta je ejakulacija?

Kada se muškarac uzbuđuje duže vremena i penis nadraži, određeni mišići potisnu spermu iz testisa prema zadnjem delu uretre. Semenalni vezikli takođe oslobađaju tečnost. Uretra oseti smešu spermatozoida i tečnosti. Zatim se, u zavisnosti od visine seksualnog uzbuđenja, šalju signali u kičmenu moždinu, koja šalje signale mišićima u osnovi penisa. To izaziva grčeve-kontrakcije, snažne i brze, svakih 0,8 sekundi, pa oslobađa spermu iz penisa tokom nekoliko sekundi.

Ako se penis u tom trenutku nalazi u vagini, semena tečnost prolazi kroz vaginu i ako je žena u ovulaciji, može da dođe do jajne ćelije i oplodi je.

5 komentara
 1. Anonimni

  ej, nekoliko sekundi, a napisali 0,8.Valjda nekoliko puta u 0,8 sekundi.

 2. Adolf

  A da ne bi došlo do neželjene trudnoće, dobra kontraceptivna metoda je oralni seks, a veoma je zabavan i uvek prija.

 3. bambi

  Odlican tekst. Skoro da od materijala izlozenog u ovoj ekspertizi nista nisam ni znao osim mozda ove poslednje recenice. Zgodno bi bilo, ukoliko bi ste smogli snage, da ovako isto detaljno opisete i kako funkcionise mozak doticne gospodje koja je ovo napisala. Moramo da ucimo. Citavog zivota ucimo i znanja nikad previse sto bi rekao pokojni akademik Jerotic.

  1. Anonimni

   Tebi treba Nobelova nagrada.Garant si muško.

   1. bambi

    U danasnjem demokratskom drustvu, draga moja Anonimni aus Deutschland, pored musko i zensko ima jos vrsta humanoida. Tako npr. imamo tradze, tranvestite, dvopolce, homoseksualce, zaboravi oni sa zivotinjama sto se kombinuju kako se zovu, itd. Dakle sansa da budem musko je 10%.

Napišite komentar