U trendu

Muški polni organ: ovo sigurno niste znali

Ovo je kratak opis anatomije penisa, erekcije i ejekulacije iz stranog stručnog časopisa…

Anatomija penisa

Penis je muški seksualni organ koji služi i za mokrenje. Penis je valjkastog oblika i telo (corpus penis) je najduži deo. Glava ili glavić (glans penis) je na kraju (vrhu) penisa. Otvor se nalazi na vrhu i krz njega izlazi i urin i semena tečnost.

Unutrašnjost čine dve komore cilindričnog oblika. Telo je građeno od dva tkiva – kavernoznog i sunđerastog. Telo se sastoji od lavirinta krvnih sudova, tkiva i otvorenih džepova. To je erektilno telo penisa.

Uretra je cevčica (crevo) kroz koju protiče urin i seme, proteže se duž spužvastog tkiva od bešike do vrha penisa.

Dve glavne arterije i nekoliko vena provode krv od dna do vrha i nazad.

Nervi prenose poruke u telo penisa iz drugih delova tela.

Šta je erekcija?

Erekcija počinje u mozgu. Nešto što ste videli, osetili, mirisali, čuli ili neto o čemu ste razmišljali – posle toga vaši nervi šalju hemijske poruke krvnim sudovima u vašem penisu. Arterije se opuštaju i otvaraju kako bi dopuštale da prođe što više krvi; u isto vreme, vene se zatvaraju. Kada je krv u penisu, pritisak se stvara unutar kavernozog korpusa. Tada se penis proširuje i drži erekciju (penis je čvrstog oblika).

Kada se priliv krvi zaustavi i vene se otvore, penis postaje mekan i erekcija prestaje.

Šta je ejakulacija?

Kada se muškarac uzbuđuje duže vremena i penis nadraži, određeni mišići potisnu spermu iz testisa prema zadnjem delu uretre. Semenalni vezikli takođe oslobađaju tečnost. Uretra oseti smešu spermatozoida i tečnosti. Zatim se, u zavisnosti od visine seksualnog uzbuđenja, šalju signali u kičmenu moždinu, koja šalje signale mišićima u osnovi penisa. To izaziva grčeve-kontrakcije, snažne i brze, svakih 0,8 sekundi, pa oslobađa spermu iz penisa tokom nekoliko sekundi.

Ako se penis u tom trenutku nalazi u vagini, semena tečnost prolazi kroz vaginu i ako je žena u ovulaciji, može da dođe do jajne ćelije i oplodi je.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.