U trendu

Nova metoda u lečenju prevremene ejakulacije

Nedavno je obelodanjen eksperimentalni pristup lečenju preveremene ejakulacije kod muškaraca. Novom metodom se zamrzava nervno tkivo preaktivnog nerva penisa kako bi se pomoglo ljudima sa prevremenom ejakulacijom. Tako je kod pacijenata postignuto da vreme do ejakulacije bude tri puta duže nego pre intervencije.
Istraživači su testirali ovu tehniku na 24 muškarca kod kojih nisu pomogle standardne metode lečenja. Kod njih je posle tretmana seksualni odnos trajao u proseku 110 sekundi do ejakulacije, ili skoro dva minuta, tokom praćenja od tri meseca, u poređenju sa prosečnih 36 sekundi pre tretmana.
"To je bolje od onoga što se postiže standardnom terapijom lekovima", izjavio je istraživač dr Dejvid Prologo, docent sa Medicinskog Univerziteta u Klivlendu. "Vreme ejakulacije duže od dva minuta je normalno."
Pristalice ove terapije kažu da ova tehnika, ili slična koja uključuje toplotne terapije, može jednog dana postati standardni tretman za pacijente sa ovakvim problemima.
Ipak, drugi stručnjaci kažu da pitanja o dugoročnim posledicama ostaju otvorena. Takođe je nepoznato da li bi se većina muškaraca odlučila za ovakav tretman.
Nalazi su predstavljeni na godišnjem sastanku radiologa Severne Amerike.
Zajednički "seks problem" muškaraca
Prevremena ejakulacija pogađa 20% do 38% muškaraca i među najčešćim je oblicima muške seksualne disfunkcije širom sveta.
Dosadašnje lečenje je uključivalo određene antidepresive, anestetik masti i kreme, kao i bihejvioralne terapije, ali mnogim muškarcima nisu pomagali ovi tretmani.
Nova tehnika podrazumeva ubacivanje male šuplje igle u kožu pacijenta u blizini pupka. Korišćenjem kompjuterskog vođenja igle, blokira se jedan od dva leđna nerva koji deluju na penis. Hiperaktivnost ovih nerava je uzrok prerane ejakulacije kod nekih muškaraca.
"Onda se nerv blokira zamrzavanjem", kaže dr Prologo. "To nije bolno, ali neki muškarci osećaju hladnu nelagodnost", kaže on.
Procedura traje oko 45 minuta, a muškarci mogu da idu kući istog dana.
Ovaj tretman je u eksperimentalnoj fazi tako da je procena troškova oko 3.500 dolara.
Ponavljanje postupka
Nakon sprovedenog postupka, pacijenti su anketirani putem pet pitanja koja se odnose na njihovo seksualno zadovoljstvo. Bilo je potrebno da bar jedan odgovor u vezi sa seksualnim simptomima bude povoljniji nego pre intervencije.
Nije bilo neželjenih efekata procedure. Međutim, trojica ispitanika prijavila su da im erekcija nije tako čvrsta nakon toga. Razloge za ovo dr Prologo nije mogao da ustanovi.
Nepoznato je i koliko dugo će trajati pozitivni efekti lečenja. U trećem mesecu ove studije, kod nekih ljudi ejakulacija je počela da bude ponovo brža (kraća).
Dr Prologo kaže da će možda biti potrebno ponavljanje postupka.
Paula Noveli, klinički asistent i profesor radiologije na Univerzitetu u Mičigenu, kaže da se postavlja možda problematično pitanje: "Koliko puta možete da ponovite postupak pre nego što postignete povoljan rezultat ili napravite štetu?"
Dr Prologo kaže da ne misli da će biti dugoročnih problema kod pacijenata, jer je samo jedan od dva nerva uništen.
Ipak, Prologo vrši slična testiranja, ali manje agresivnom tehnikom koja koristi toplotu da smanji aktivnost preaktivnog nerva penisa, bez uništavanja nerava.
Istraživači planiraju studije o jednoj ili dve vrste ovih tehnika i placebo efektu na većem broju osoba.
Napomena
Ovi nalazi predstavljeni su na jednom medicinskom skupu krajem 2011. godine. Oni treba da se smatraju preliminarnim jer još uvek nisu prošli potpunu proceduru kojom tim stručnjaka proverava podatke i rezultate pre objavljivanja u medicinskom časopisu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar