U trendu

Obratite pažnju: Polne bolesti prenose se i oralno, pazite na ovo

Seksualno aktivne osobe često praktikuju oralni seks. Oralni seks mogu da praktikuju heteroseksualni partneri (osobe različitog pola), kao i homoseksualni partneri (osobe istog pola).

Statistika kaže da više od 85% seksualnog aktivnih osoba od 18-44 godine imalo bar jedno iskustvo oralnog seksa sa osobom suprotnog pola. Postoji i statistika koja nam kaže da je 33% tinejdžera/ki od 15-17 godina imalo oralni seks sa partnerom suprotnog pola.

Mnoge polne bolesti mogu da se prenesu putem oralnog seksa. Svako ko je izložen kontaktu sa zaraženim partnerom može da dobije polnu bolest u ustima, grlu, genitalijama ili rektumu. Rizik da se dobije polna bolest preko oralnog seksa zavisi od brojnih faktora:

– polnu bolest u ustima ili grlu možemo da dobijemo pružanjem oralnog seksa partneru koji ima polnu infekciju. Posebno ukoliko pružamo oralno zadovoljstvo partneru sa zaraženim penisom;

– polne bolesti na penisu možemo da dobijemo ukoliko nam osoba sa polnom infekcijom grla ili usta pruža oralno zadovoljstvo;

– moguće je da imamo polnu bolest na više od jednog mesta, na primer u grlu i na genitalijama

– polne bolesti mogu da budu prenesene na seksualnog partnera čak i kada zaražen partner nema nikakve simptome polne bolesti

Neke od polnih bolesti koje mogu biti prenesene oralnim putem su hlamidija, gonoreja, sifilis, herpes, HPV virus, HIV, trihomonijaza.

Teško je da se sa sigurnošću kaže koliki je rizik od dobijanja polne bolesti od određenog načina upražnjavanja seksa. Jer se pored oralnog seksa često praktikuje vaginalni ili analni seks. Studije su pokazale da je rizik da se dobije HIV oralnim seksom mnogo manji nego da se dobije preko vaginalnog/analnog seksa.

Ovo se možda ne odnosi na druge polne bolesti. Jer, u jednom istraživanju su učestvovale muške gej osobe zaražene sifilisom. Jedan od njih petorice je imao samo oralni seks. Neki faktori mogu da povećaju šansu da osoba dobije HIV ili neku drugu polnu bolest putem oralnog seksa. Ukoliko osoba ima lošu oralnu higijenu, neku iritaciju u grlu/genitalijama ili je izložena izlučivanju semene tečnosti (sperme) zaraženog partnera.

Šansa da se prenese ili dobije polna bolest putem oralnog seksa može da se smanji korišćenjem kondoma ili zubne zaštite. Ne postoji ni jedan 100% siguran način, osim da se ne upražnjava bilo koja vrsta seksa, piše Srbijadanas.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar