najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Poljubac nije samo poljubac

Jedno nedavno istraživanje došlo je do potvrde starog rezultata opisanog u mnogim knjigama i opevanog u mnogim pesmama: “Poljubac nije samo poljubac!”
Istraživači su utvrdili da poljubac (ljubljenje) može pomoći ljudima da procene partnera sa kojim su u vezi ili sa kojim bi hteli da budu u vezi.

U istraživanju je bilo više od 900 odraslih osoba koje su učestvovale u popunjavanju upitnika. Upitnik je bio formulisan tako da je razmatrao značaj i uticaj poljubaca na kratkoročne ili dugoročne veze između partnera. Generalno su žene, u oceni i izboru partnera, poljupcu pridavale veći značaj nego muškarci. Istraživanja su pokazala da žene na osnovu “ocene poljubca” bivaju selektivnije pri izboru partnera.

“Atraktivni” muškarci i “atraktivne” žene značaju poljubca pridavali su veći značaj. Osobe sklone “kratkotrajnim” vezama i “povremenim” susretima smatrale su da je poljubac veoma važan za određivanje budućeg partnera ili “druga”. Istraživači sa Univerziteta u Oksfordu kažu da ljubljenje pomaže (služi) ovim osobama da izaberu i osobe sa kojima će se manje ili više povremeno družiti.

Istraživači su posle analize rezultata istakli da poljubac može omogućiti ljudima da podsvesno procene potencijalnog partnera preko ukusa i mirisa, uzimajući u obzir: “biološke signale za kompatibilnost”, “genetsku kondiciju” i opšte zdravlje.

Ustanovljeno je da žene pridaju veću vrednost ponašanju koje ojačava dugoročne odnose. Ovo istraživanje utvrdilo je takođe da se važnost ljubljenja menja u zavisnosti od toga da li su ljudi bili u kratkoj ili dugoj vezi, a da su žene ljubljenje ocenile kao važnije u dugoročnim vezama.

Rezultati sugerišu da ljubljenje takođe igra veoma važnu ulogu u održavanju ljubavne veze i privrženosti između parova koji su dugo u vezi ili braku.

Zapažanja

“Poljubac u ljudskim seksualnim vezama neverovatno je rasprostranjen, i to u raznim oblicima, širom sveta, u svakom društvu i svakoj kulturi. Ljubljenje se može videti i kod ‘naših najbližih rođaka’ primata kao što su šimpanze i bonobo majmuni – ali je mnogo manje intenzivno i ređe” – navodi se u saopštenju autora studije Rafaela Vlodarskog. On takođe kaže: “Ljubljenje spada u ljudsko ponašanje i jednu vrstu udvaranja. Ta pojava je neverovatno rasprostranjena i česta u meri u kojoj je prilično jedinstvena. A mi još uvek nismo baš sigurni zašto je toliko rasprostranjena i kakvu ulogu ima?”

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike