najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Kad nastane rana menopauza

U ranijem tekstu je naglašeno da na našem području menopauza nastaje najčešće između 48 I 52. godine života. Ukoliko prestanak menstrualnih ciklusa nastane pre četrdesete godine života, najčešći termin koji se upotrebljava je rana menopauza (rana insuficijencija ovarijuma – Premature Ovarian Failure – POF).

Danas je termin rana menopauza zamenjen terminom rana insuficijencija jajnika. Iako je vrednost hormona koju treba kontrolisati u ovom periodu veoma slična vrednostima u periodu menopauze, znači izrazito su povišene vrednosti gonadotropina (FSH i LH – hormoni hipofize, i smanjena vrednosti estrogena – hormona jajnika), ipak postoji nekoliko osnovnih razlika.

Jedna od osnovnih razlika sastoji se u tome što žene sa ranom insuficijencijom jajnika mogu povremeno, s vremena na vreme, imati ovulaciju, čak ostati trudne, što se dešava u 8-10%  slučajeva. Žena u pravoj menopauzi ne može ostati trudna. Trudnoća nastaje zbog toga što ipak ostaje neka rezerva folikula (jajašaca) za oplodnju i pored toga što je praktično došlo do prekida hormonske veze između jajnika i hipofize, te kontrola hormona daje karakterističnu sliku menopauze.

Rana insuficijencija ovarijuma razvija se postepeno, tokom nekoliko godina, a simptomi najčešće ostaju neprimećeni, kako od strane pacijentkinje, tako i od strane nadležnog ginekologa. Budući da period u kome se javlja rana insuficijencija ovarijuma varira i može biti od 18. do 40. godine života – akutni simptomi koje imaju žene u menopauzi ovde najčešće nedostaju.

To znači da nema valunga ili su oni veoma retki i blagi, nema nervoze, poremećaja pamćenja ni depresije. Mogu se javiti znojenja pred jutro praćenja nesanicom, ali ni to nije često. Najčešći simptom je poremećaj menstrualnog ciklusa, koji se manifestuje neredovnim krvarenjima, odnosno amenoroičnim periodima do tri meseca, skraćenim i manje obimnim ciklusima. U ovakvim okolnostima nikako ne treba uzimati terapiju pre određivanje nivoa hormona.

Ukoliko sebe prepoznate u navednim simptomima, tražite od nadležnog lekara da date krv za FSH, LH i estradiol trećeg dana ciklusa ili, ukoliko ciklusa nije bilo dva meseca, dan za određivanje hormona nije bitan.

4 komentara
 1. Dragana Šarić

  Imam 38 godina i trebalo je da dobijem pre 15 dana, možda i više, a odnose nemam više od 4 meseca. Interesuje me da li je rana menopauza ili nešto drugo. Nikad pre mi nije kasnilo u životu, čak sam dobijala svakih 25 dana?

 2. Seka Glibo

  Imam 38 godina i već 3 meseca nemam menstruaciju. Ginekolog sumnja na ranu menopauzu, ali posle provere hormona ustanovio je da je sve u redu. Štitna žlezda je takođe u redu. Šta bi još mogao da bude uzrok? Može li neko da mi odgovori?

 3. Jelena Mušin

  Uz Vaše izvanredne tekstove uvek naučim nešto novo. Od srca hvala. Zaista ste super. Mislim da se sve žene, bez obzira na stepen obrazovanja i sredinu u kojoj žive, raduju da ovako poučne članke pronađu u sredstvima javnog informisanja. Samo tako nastavite.

 4. Olivera Milosavljevič

  Uvek se obradujem kada naiđem na ovakav članak, jer uvek saznam nešto novo.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike