U trendu

Rizici bezbolnog porođaja

Prema rezultatima novog istraživanja, rizici epiduralne i spinalne anestezije tokom porođaja veoma su mali.

Istraživači su analizirali podatke više od 80.000 žena koje su primile epiduralnu ili spinalnu anesteziju tokom porođaja i utvrdili da je ukupna stopa komplikacija nešto manje od 3%. Najčešće komplikacije uključuju primanje prevelike ili premale doze anestezije, kao i davanje lekova kojima je istekao rok trajanja.

Strah od bolova u predelu kičme uobičajen je među ženama koje razmatraju primanje epiduralne ili spinalne anestezije, ali ova komplikacija, poznata kao postduralna glavobolja, događa se samo kod 0,2% pacijenata, navodi se u studiji.

„Stope komplikacija izuzetno su niske za pacijente koji primaju anesteziju, ali uvek ima prostora za poboljšanje“, rekao je autor studije dr Samir Jani, rezident anesteziologije na Bet Izrael Dikones medicinskom centru u Bostonu, SAD. Podaci korišćeni u studiji potiču iz registra Nacionalnog instituta kliničkih rezultata kvaliteta anestezije.

„Ovaj registar pomaže nam da bolje razumemo dejstvo anestezije u svim okruženjima u našem zdravstvenom sistemu i identifikujemo razlike koje nam mogu pomoći da unapredimo bezbednost pacijenata. Naš cilj je da se spreče komplikacije koje se dešavaju i da anestezije budu još sigurnije“, kaže Jani.

Epiduralna anestezija uključuje ubacivanja male cevi u donji deo leđa da bi se taj deo tela oslobodio bolova. Epiduralna anestezija ne deluje u potpunosti odmah, ali lekovi protiv bolova mogu se davati kontinuirano tokom porođaja.

Što se spinalne anestezije tiče, lek se daje bliže kičmenoj moždini, pružajući trenutno olakšanje bolova, ali vremenom dejstvo slabi.

Kada se govori o rizicima, ponekad pojedinci ili grupe previše upozoravaju na rizike, a činjenice govore da svaki porođaj nosi rizike i da su svaka injekcija i svaka hirurška intervencija potencijalno rizični, ali su ti rizici veoma mali. Prilikom većine intervencija, korist je mnogo veća od rizika.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar