Roditelji, deca i seks

Kada se pomenu reči deca i seks ili deca i seksualnost, one obično udare u srce mnogim roditeljima koji ne znaju kako da govore sa decom o tim temama. Veoma često roditelji misle da su njihova deca „još mala“ da bi razgovarali o seksu sa njima.

Razgovarati sa decom o seksu veoma je važan deo roditeljstva. Deci i adolescentima potrebne su vaše smernice kako biste im pomogli u donošenju zdravih, odgovornih odluka o seksualnom ponašanju.

Kada govorimo o deci i seksu, ne postoji standardni odgovor kako pristupiti ovoj temi. To zavisi i od toga u kom su uzrastu deca i od još mnogo drugih faktora u porodici, školi, okolini i društvu.

Vaša odluka da obrazujete svoju decu o seksualnosti verovatno će se zasnivati na zrelosti deteta, kao i na vašim ličnim ciljevima i vrednostima. Stvorite ambijent da na temu seksa uvek možete da razgovarate otvoreno sa svojim detetom. Potražite svakodnevne mogućnosti i dozvolite detetu da podesi korak s svojim pitanjima.

Kako vaše dete sazreva i pita više detalja, možete pružiti detaljnije odgovore. Ukoliko ne znate odgovore na neka pitanja, na osnovu svojih iskustava ili saznanja, zajedno sa detetom potražite odgovore u knjigama ili na internetu.

Normalno je da se osećate neprijatno kada razgovarate sa decom o seksu. No, zapamtite to, uz tačnu i otvorenu komunikaciju sa detetom, povećavate šanse da će dete razumeti svoje vrednosti i doneti odgovarajuće izbore o seksu.

Ukoliko imate pitanja na koja ne znate odgovore ili probleme koje ne možete da rešite, obratite se lekaru ili ginekologu.

Napomena

Naša deca nikad nisu previše mlada da bi u ozbiljnom razgovoru saznala nešto više o seksu a ne da se samostalno oslanjaju na „gugl“, erotske filmove ili porno sajtove.

Podsećamo na neke činjenice

Naše bake dobijale su prvu mesnstruaciju u proseku sa 17-20 godina, a naša deca dobijaju prvu menstruaciju sa 12-13 godina (neretko i sa 9-10 godina)

Naše bake rađale su decu i sa 17-19 godina starosti.

Dešava se u današnje vreme i kod nas i u svetu da devojčice ostanu neplanirano (neželjeno) trudne sa 12-16 godina starosti.

Polno prenosive infektivne bolesti (gonoreja, triper, SIDA…) mogu se prenositi : nehigijenom, petingom ili nezaštićenim seksualnim odnosom na druge osobe, bez obzira na godine starosti.

2 komentara
  1. Anonimni

    Ono sto je od velike vaznosti,to je blagovremen razgovor majke sa cerkom,cim primeti da je poceo pubertet.Isto to je potrebno,da otac razgovara sa sinom,kada je pubertet poceo.Dakle,prvo i jednom i drugom detetu,potrebno je objasniti,da masturbacija nije nista rdjavo,vec na protiv,reci im da slobodno to mogu da upraznjavaju,naravno samo u kupatilu,bez prisustva ostalih clanova porodice.Deca u pubertetu su ocajna kada ustanove,da im iz tela izlaze neke izlucevine,za koje oni misle da je gnoj ili nesto slicno.Jos u takoreci bliskoj proslosti,roditelji kada bi primetili da im sin pubertetlija masturbir, vodili su ga kod lekara,da bi se utvrdio uzrok ovog kako su mislili „poremecaja“ psihickog zdravlja.

  2. Faraonn

    …sve na naucnoj bazi…a niko sa tabloida ne silazi…

Napišite komentar