Roditelji, deca i seks

Kada se pomenu reči deca i seks ili deca i seksualnost, one obično udare u srce mnogim roditeljima koji ne znaju kako da govore sa decom o tim temama. Veoma često roditelji misle da su njihova deca „još mala“ da bi razgovarali o seksu sa njima.

Razgovarati sa decom o seksu veoma je važan deo roditeljstva. Deci i adolescentima potrebne su vaše smernice kako biste im pomogli u donošenju zdravih, odgovornih odluka o seksualnom ponašanju.

Kada govorimo o deci i seksu, ne postoji standardni odgovor kako pristupiti ovoj temi. To zavisi i od toga u kom su uzrastu deca i od još mnogo drugih faktora u porodici, školi, okolini i društvu.

Vaša odluka da obrazujete svoju decu o seksualnosti verovatno će se zasnivati na zrelosti deteta, kao i na vašim ličnim ciljevima i vrednostima. Stvorite ambijent da na temu seksa uvek možete da razgovarate otvoreno sa svojim detetom. Potražite svakodnevne mogućnosti i dozvolite detetu da podesi korak s svojim pitanjima.

Kako vaše dete sazreva i pita više detalja, možete pružiti detaljnije odgovore. Ukoliko ne znate odgovore na neka pitanja, na osnovu svojih iskustava ili saznanja, zajedno sa detetom potražite odgovore u knjigama ili na internetu.

Normalno je da se osećate neprijatno kada razgovarate sa decom o seksu. No, zapamtite to, uz tačnu i otvorenu komunikaciju sa detetom, povećavate šanse da će dete razumeti svoje vrednosti i doneti odgovarajuće izbore o seksu.

Ukoliko imate pitanja na koja ne znate odgovore ili probleme koje ne možete da rešite, obratite se lekaru ili ginekologu.

Napomena

Naša deca nikad nisu previše mlada da bi u ozbiljnom razgovoru saznala nešto više o seksu a ne da se samostalno oslanjaju na „gugl“, erotske filmove ili porno sajtove.

Podsećamo na neke činjenice

Naše bake dobijale su prvu mesnstruaciju u proseku sa 17-20 godina, a naša deca dobijaju prvu menstruaciju sa 12-13 godina (neretko i sa 9-10 godina)

Naše bake rađale su decu i sa 17-19 godina starosti.

Dešava se u današnje vreme i kod nas i u svetu da devojčice ostanu neplanirano (neželjeno) trudne sa 12-16 godina starosti.

Polno prenosive infektivne bolesti (gonoreja, triper, SIDA…) mogu se prenositi : nehigijenom, petingom ili nezaštićenim seksualnim odnosom na druge osobe, bez obzira na godine starosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.