U trendu

Seksomanija – šta je to?

Kako najnovija istraživanja ističu, poremećaj poznatiji kao seksomanija, sve je češća pojava.

Ovaj poremećaj karakteriše iniciranje seksualnog odnosa ili neke seksualno orijentisane aktivnosti tokom sna. Danas se smatra da je njegova učestalost mnogo veća kod osoba koje pate od nekog od oblika poremećaja sna.

Istraživanja

Čak 8% od 832 pacijenta koji su učestvovali u istraživanju na jednom od većih kanadskih centara za ispitivanje poremećaja sna, prijavilo je da se kod njih javljaju neki od oblika seksomanije (pokušaja iniciranja seksualnog odnosa sa partnerom za vreme obostranog sna). Takođe je zabeleženo da je ovaj poremećaj mnogo učestaliji kod muškaraca nego kod žena, navode kanadski istraživači.

Sami autori istraživanja izvršili su i detaljnu analizu i evaluaciju učesnika eksperimenta (832 osobe – 428 muškaraca i 404 žena) u cilju otrkivanja postojanja nekog od vidova poremećaja sna. Od učesnika je takođe zatraženo da ispune upitnike koji se odnose na simptome poremećaja sna, njihovo ponašanje tokom sna, stepen pospanosti, stepen jačine sna, nivo premorenosti i njihovo raspoloženje u tim trenucima.

Zapažanja

I pored činjenice da je ovaj poremećaj mnogo učestaliji nego što se to na početku mislilo, autori istraživanja ističu da pacijenti to retko pominju svojim doktorima kod kojih odlaze na preglede. Ono što autori takođe navode jeste da su svi ispitanici uključeni u istraživanje, zapravo bile osobe koje su imale upute za klinike u kojima se primarno leče poremećaji sna. Zato je procenat osoba koje pate od seksomanije zabležen u rezultatima istraživanja, mnogo veći nego što bi se to moglo očekivati kada bi se u obzir uzela šira ljudska populacija.

Jedan od glavnih autora istraživanja, supervizora i vođa laboratorije za istraživanje sna i srodnih poremećaja u Torontu, dr Šeron Čang, ističe da se svega 4 od ukupno 832 pacijenta požalilo na seksomaniju tokom konsultacija sa specijalistima iz ove oblasti.

Simptomi insomnije, premorenosti i depresije pokazali su se tokom kliničkih ispitivanja kao slični po zastupljenosti i kod osoba koje ne pate i kod onih koje pate od seksomanije. Obe grupe su takođe imale slične stope kada je reč o pušenju i konsumiranju kafe.

I hodanje u snu i seksomanija klasifikuju se kao parasomnije – epizode koje počivaju na nepoželjnom ponašanju koje se javlja u vreme pobuđenosti u toku REM faze ili delimične pobuđenosti koja potiče od sna koji dolazi nakon REM faze.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)