U trendu

Srpkinji presadili matericu sestre-bliznakinje i – ČUDO!

Prva žena u Srbiji kojoj je u martu prošle godine presađena materica njene sestre bliznakinje — u petom je mesecu trudnoće i očekuje se da beba stigne na leto.

Ovo će biti prva beba u Srbiji i jedna od svega desetak u svetu čija se mama pre trudnoće podvrgnula transplataciji ovog reproduktivnog organa.

Njoj su u oktobru vraćeni embrioni, a njene jajne ćelije oplođene su pre nego što se u Tiršovoj podvrgla zahvatu koji je trajao punih 16 sati i ostaće upamćen kako prva transplantacija materice u svetu među jednojajčanim bliznakinjama.

Sestra koja je rođena sa matericom ima troje dece, dok je druga oduvek gajila želju za potomstvom, uprkos sudbini koja joj je oduzela tu mogućnost s dolaskom na svet.

Zbog ogromne ljubavi koju gaje jedna prema drugoj, jedna sestra poklonila je drugoj svoju matericu, te će i ona moći da uživa u čarima materinstva.

Nakon ovog gesta svet je zastao i uperio reflektore u njih, ne samo zbog neverovatnog podviga već i zato što je prvi put u svetu transplantirana materica kod jednojajčanih bliznakinja.

Ni godinu dana posle intervencije, 38-godišnje bliznakinje iz malog mesta na 120 kilometara od Beograda ne žele u medije, a lekari čuvaju njihov identitet.

„Uskoro očekujemo prvu prinovu. Pacijentkinja i beba su dobro, trudnoća protiče u najboljem redu“, rekao je za „Novosti“ prof. dr Zoran Radojičić, direktor Univerzitetske dečje bolnice u Tiršovoj.

Komplikovan zahvat presađivanja materice jedne sestre bliznakinje drugoj izveo je međunarodni tim od 25 vrhunskih hirurga iz Švedske, SAD, Izraela i Srbije.

(Večernje novosti)

2 komentara
  1. XXXXX

    Predpostavljam da je transplatacija za sestre ozbiljan hirurski zahvat. Ako su sestre bas zelele da se radi transpalatacija, to je u redu. Al ako nisu, mozda postoji jednostavniji nacin I za sestre mnogo laksi. Mozda je moglo da se neradi transplatacija a da sestra koja zeli potomstvo da jajnu celiju (oplodjenu), drugoj sestri (naravno sve uz dogovor), sestra bi bila surogat majka, rodila bi setri dete, a da se ne premesta materica. Mozda je ovo radjeno bas na zahtev sestrara a I lekari da urade ovakav tip transplatacija (koji je mozda I nepotreban).

  2. Doktor Zo

    Savršeno!

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike