U trendu

Trudnice i problemi sa crevima

Nova studija pokazuje da se kod skoro tri četvrtine trudnica povremeno jave problemi sa crevima (varenjem) kao što su zatvor ili proliv, iako ovi problemi ne utiču značajno na kvalitet njihovog života.
Istraživači ističu da se problemi sa crevima javljaju zbog fizioloških i hormonskih promena koje se dešavaju tokom trudnoće. Dodaci ishrani koje žene uzimaju tokom trudnoće takođe mogu igrati ulogu. Autori studije dodaju da kada bi žene znale da će se takvi problemi javiti tokom trudnoće, onda bi mogle bolje da ih tolerišu.
Istraživanje
U istraživanju su učestvovale 104 žene u svom prvom trimestru trudnoće i 66 žena u trećem trimestru. Sve žene su popunile dva upitnika: jedan o problemima sa crevima koje su doživele i drugi o tome kako su ovi problemi uticali na kvalitet njihovog života. Pitanja su se odnosila na to da li su im problemi sa crevima učinili život manje prijatnim, da li su bile ograničene u vezi sa odećom koju su mogle da nose, hranom koju su jele ili su se osećale neprijatno, ranjivo, ljuto, izolovano ili depresivno.
Rezultati
Studija je pokazala da je 72% ispitanih žena u prvom trimestru i 61% u trećem trimestru imalo jedan ili više poremećaja creva, uključujući zatvor, proliv, nadimanje i sindrom iritabilnog kolona.
Na skali od jedan do 100, gde je 100 najmanji uticaj na kvalitet života, prosečna ocena žena bila je 94,9. Istraživači navode da su dva problema imala merljive efekte na kvalitet života. Zatvor i nadimanje su smanjili ocenu kvaliteta života za oko četiri poena.
Saveti
Autor studije Skot Graciano, profesor akušerstva i ginekologije na Medicinskom fakultetu Univerziteta Lojola u Čikagu, savetuje trudnicama da piju dosta tečnosti i konsumiraju svakodnevno hranu koja sadrži od 25 do 30 grama vlakana. Studija je pokazala da trudnice obično konsumiraju hranu sa samo 16 do 17 grama vlakana dnevno. On je takoće dodao da su laksativi i supozitorije bezbedni za trudnice.
Nalazi ove studije predstavljeni su nedavno na godišnjeg sastanku Američkog koledža akušera i ginekologa u Nju Orleansu. Podatke i zaključke studija predstavljene na medicinskim skupovima treba posmatrati kao preliminarne dok ne budu dokazani i objavljeni u nekom stručnim časopisu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar