U trendu

Trudnice ne smeju samo mirovati

Često je nedostatak fizičkih aktivnosti povezan sa dijabetesom, gojaznošću, mentalnim zdravljem i srčanim oboljenjima, što pokazuju mnoge dosadašnje studije, ali je uticaj fizičke neaktivnosti na zdravlje trudnica još uvek nejasan.

Nova studija iz Velike Britanije bavi se upravo ovim pitanjem i, prema preliminarnim rezultatima, savetuje trudnicama umerene fizičke aktivnosti za što bolje fizičko i mentalno stanje organizma u ranim fazama trudnoće i da bi smanjile rizik po zdravlje u kasnijim fazama trudnoće. U kasnijim fazama trudnice se brže zamaraju i teže kreću, pa im je potrebno više odmora.

Primećeno je da trudnice koje su u dužem periodu svoje trudnoće fizički neaktivne, prekomerno povećavaju svoju kilažu, simptome depresije i gestacijski dijabetes.

Pošto u Velikoj Britaniji nema jasnih smernica i uputstava o fizičkoj aktivnosti trudnica, istraživači su pokušali da pokažu kako fizička aktivnost tokom trudnoće utiče na zdravlje.

Anketirano je i ispitano 1.263 žena o fizičkim aktivnostima u 12. nedelji i u 26. nedelji trudnoće. Od ukupnog broja, 982 je imalo bar neku fizičku aktivnost. Trudnice su ispitane i o eventualnoj pojavi depresije.

Rezultati su pokazali da manja fizička aktivnost kod trudnica u bilo kom tromesečju trudnoće može dovesti do pojave depresije. Takođe, primećeno je prekomerno povećanje telesne težine trudnica bez fizičke aktivnosti između prvog i drugog tromesečja.

Fizička neaktivnost i povećanje telesne težine povećavaju i nivo glukoze u krvi oko dvadeset i osme nedelje trudnoće, stavljajući trudnicu pod veći rizik od razvoja gesticijskog dijabetesa, koji se ne može kontrolisati insulinom.

Zbog svega navedenog, studija podstiče trudnice na više fizičke aktivnosti barem u prva dva tromesečja trudnoće. Tako se mogu smanjiti rizici od razvoja depresije, a naročito gesticijskog dijabetesa, i sprečiti eventualne komplikacije i za majku i za dete u kasnijem periodu.

Studija na kraju predlaže uvođenje smernica za fizičke aktivnosti trudnica koje bi se preporučivale u javnim zdravstvenim institucijama i njihovu implementaciju u deo zdravstvene politike.