Trudnice ne smeju samo mirovati

Često je nedostatak fizičkih aktivnosti povezan sa dijabetesom, gojaznošću, mentalnim zdravljem i srčanim oboljenjima, što pokazuju mnoge dosadašnje studije, ali je uticaj fizičke neaktivnosti na zdravlje trudnica još uvek nejasan.

 Foto: Andriele/Pixabay.co

Foto: Andriele/Pixabay.co

Nova studija iz Velike Britanije bavi se upravo ovim pitanjem i, prema preliminarnim rezultatima, savetuje trudnicama umerene fizičke aktivnosti za što bolje fizičko i mentalno stanje organizma u ranim fazama trudnoće i da bi smanjile rizik po zdravlje u kasnijim fazama trudnoće. U kasnijim fazama trudnice se brže zamaraju i teže kreću, pa im je potrebno više odmora.

Primećeno je da trudnice koje su u dužem periodu svoje trudnoće fizički neaktivne, prekomerno povećavaju svoju kilažu, simptome depresije i gestacijski dijabetes.

Pošto u Velikoj Britaniji nema jasnih smernica i uputstava o fizičkoj aktivnosti trudnica, istraživači su pokušali da pokažu kako fizička aktivnost tokom trudnoće utiče na zdravlje.

Anketirano je i ispitano 1.263 žena o fizičkim aktivnostima u 12. nedelji i u 26. nedelji trudnoće. Od ukupnog broja, 982 je imalo bar neku fizičku aktivnost. Trudnice su ispitane i o eventualnoj pojavi depresije.

Rezultati su pokazali da manja fizička aktivnost kod trudnica u bilo kom tromesečju trudnoće može dovesti do pojave depresije. Takođe, primećeno je prekomerno povećanje telesne težine trudnica bez fizičke aktivnosti između prvog i drugog tromesečja.

Fizička neaktivnost i povećanje telesne težine povećavaju i nivo glukoze u krvi oko dvadeset i osme nedelje trudnoće, stavljajući trudnicu pod veći rizik od razvoja gesticijskog dijabetesa, koji se ne može kontrolisati insulinom.

Zbog svega navedenog, studija podstiče trudnice na više fizičke aktivnosti barem u prva dva tromesečja trudnoće. Tako se mogu smanjiti rizici od razvoja depresije, a naročito gesticijskog dijabetesa, i sprečiti eventualne komplikacije i za majku i za dete u kasnijem periodu.

Studija na kraju predlaže uvođenje smernica za fizičke aktivnosti trudnica koje bi se preporučivale u javnim zdravstvenim institucijama i njihovu implementaciju u deo zdravstvene politike.

Ostavite komentar

Ostavite komentar