U trendu

Trudnoća pre 18. godine – ogroman rizik

Žene koje još u tinejdžerskim danima, pre dvadesete godine, postanu majke – imaju veći rizik od srčanih oboljenja u kasnijem životu u odnosu na žene koje su u kasnijim godinama postale majke, dok žene koje nikada nisu rodile imaju najmanji rizik za bolesti srca i krvnih sudova u kasnijem životu.

Najnovija studija koju predvodi Univerzitet na Havajima navodi da broj rođenja ne utiče na rizik od kardivaskularnih bolesti, kako se pre tvrdilo. U ovoj studiji učestvovalo je 1047 žena koje su upisane u međunarodu studiju o starenju, starosti između 65 i 74 godine, poreklom iz Kanade, Albanije, Kolumbije i Brazila.

Tokom istraživanja rezultati iz raznih zemalja poklapaju se za starost žena kada su žene prvo rodile. Navode da ako uzročnik uzrasta povećava rizik od kardivaskularnih oboljenja, potrebno je da devojčice i adolescenti imaju bolje seksualno obrazovanje o trudnoći i polnim bolestima i lakši pristup kontracepciji.

Takođe, istraživači navode da se jedno ograničenje oslanja na žene koje precizno opisuju istoriju porođaja. Sa druge strane, dosta mlade majke u siromašnim zemljama možda nisu preživele do svojih šezdeset i sedamdeset godina, što utiče na ograničavanja nalaza.

Bolest srca bila je drugi najveći ubica žena u Engleskoj i Velsu, ali je za muškarce ubica broj jedan. Doktori navode da srčana oboljenja ne treba potcenjevita kao jedan od rizika za žene. Odnos između ženskog reproduktivnog zdravlja i bolesti srca određuje rana menopauza i veći broj dece, koji vode povećanom riziku za srčani udar i moždani udar. Pored ovih, treba dodati i društvene faktore (faktore sredine…).

Zaključak

Kao zaključak navodi se da je najvažnije da ukoliko želite da ostanete zdravi: ne pušite, imate aktivan način života i zdravo se hranite.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.