U trendu

Zdrava trudnoća – presudno bitni saveti

Kada saznate da ste trudni, možete započeti planiranje svoje trudnoće. Svakog dana možete imati više pitanja o zdravoj trudnoći:

Šta treba da jedete?

Možete li vežbati?

Koju vrstu prenatalnih testova treba da razmotrite?

Ako nosite blizance, možda ćete imati još pitanja: koliko je teža blizanačka trudnoća?

Kako možete sprečiti prevremeni porođaj?

Da li vam treba odmor u krevetu?

Bez obzira na vaša pitanja, tromesečno razumevanje trudnoće može vam pomoći da donesete dobre odluke tokom trudnoće. Saznajte kakva je ishrana potrebna sa zdravu trudnoću, da li treba vežbati, šta sa problemima, šta sa bolovima u leđima?

Što više znate o trudnoći, bićete spremniji da se suočite sa onim što je pred vama.

Prvi trimestar

Prvih nekoliko meseci trudnoće – u prvom tromesečju – obeležavaju brze promene za vas i vašu bebu.

Za vas, fizičke promene u prvom tromesečju mogu uključiti nežnost dojke, umor i mučninu. Vaše emocije mogu se kretati od uzbuđenja do anksioznosti.

Za bebu, prvi trimestar je vreme brzog rasta i razvoja. Mozak vašeg deteta, kičmena moždina i druge organi počinju da se formiraju, a srce vaše bebe počinje da kuca. Prsti vašeg deteta počinju da se oblikuju.

Ako ste u prvom tromesečju, zakažite pregled kod ginekologa da biste započeli prenatalnu negu. Saznaćete šta da očekujete u prvom tromesečju i dalje. Ono što naučite može vam pomoći da najbolje radite za sebe i za svoju bebu.

Drugi trimestar

Tokom drugog tromesečja trudnoće – od četvrtog do šestog meseca – možda ćete se osećati bolje nego na početku. Sada je vreme da uživate u trudnoći!

Tokom drugog tromesečja, vaša beba će možda izgledati stvarnije. Znaci i simptomi drugog tromesečja mogu uključivati veće grudi, rastući stomak i kožne promene. Za vašu bebu, drugi trimestar često označava sposobnost pokretanja i razvoja čula. Do 20. nedelje bićete na pola puta trudnoće.

Redovne posete zdravstvenoj ustanovi ostaju važne tokom drugog tromesečja. Obavestite svog ginekologa šta vam je na umu, čak i ako vam se čini da je glupo ili nebitno.

Treći trimestar

Poslednjih nekoliko meseci trudnoće – trećeg tromesečja – može biti fizičkih i emocionalnih izazoav. Znaci i simptomi trećeg tromesečja mogu uključivati probleme sa bubrezima, otečene članke i uznemirenost.

Tokom trećeg tromesečja, vaša beba će verovatno otvoriti oči i dodavati kilograme. Ovaj brz rast može dovesti do izraženijih pokreta fetusa. Na početku trideset devete nedelje vaša beba se smatra sposobnom za život van materice.

U trećem tromesečju sastajaćete se redovno sa svojim ginekologom. Ginekolog tada može proveriti položaj deteta i proceniti cervikalne promene. Kako se približava datum vašeg termina za porođaj, nastavite slobodno da postavljate pitanja lekaru. Znati unapred šta očekivati tokom trećeg tromesečja – može vam pomoći u završnoj fazi trudnoće.

Problemi u trudnoći

Tokom trudnoće zdravlje vaše beba je vaš najveći prioritet. Zato problemi sa trudnoćom mogu izgledati tako strašni.

Ako imate neko hronično oboljenje – kao što je dijabetes, epilepsija ili depresija – shvatite kako vaše stanje može uticati na vašu trudnoću i sa kojim problemima se možete suočiti, kako biste predupredili komplikacije.

Možda će biti redovno praćenje zdravstvenog stanja ili promene u planu lečenja kako biste sprečili probleme u trudnoći.

U drugim slučajevima, problemi u trudnoći, kao što je gestacijski dijabetes, komplikuju ono što bi se činilo kao zdrava trudnoća. A za bilo koga, zabrinutost zbog pobačaja može biti zabrinjavajuća i zato je potrebna redovna zdravstvena kontrola i po potrebi dodatna terapija.

Iako problemi sa trudnoćom mogu teško uticati na psihu, zapamtite da postoji mnogo toga što možete učiniti da biste imali zdravu trudnoću. Konsultujte se sa svojim lekarom oko potrebne terapije ili testova da biste doneli najbolje odluke za sebe i svoju bebu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.