najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Porodični problemi i stres kod dece

Život u porodici svakako utiče na decu, a ako je stres prisutan u porodici, on se na razne načine prenosi na decu. Navodimo nekoliko uzroka „porodičnog stresa“ koji se prenosi na decu sa predlozima kako ih prevazići
Žurba
Užurbani način života može negativno uticati na sve članove porodice, pa i na decu. Studije pokazuju da hronični stres može proizvesti previše kortizola, hormona koji može da pojača apetit i dovede do prejedanja, što ostavlja dugoročne posledice po gojaznost, naročito dece.
Rešenje: podstaknite svoju porodicu da svakog dana ima period vremena za opuštanje. Čak i 10 minuta može biti od velikog značaja. Razgovarajte, listajte časopise ili pođite u relaksirajuću šetnju. U suštini, možete raditi bilo šta što će vam pomoći da se opustite.
Premalo sna
Nedostatak sna može svakoga učiniti umornim i mrzovoljnim. To takođe izaziva usporen metabolizam i povećan apetit, što dovodi do rizika od prejedanja, nezdravog izbora hrane i manjka fizičke aktivnosti.
Rešenje: svi u krevet! Napravite umirujuću rutinu, kao što je čitanje knjige i redovno vreme za spavanje koje je neophodno u zavisnosti od uzrasta:

  • deca mlađa od šest godina: 11 do 13 sati dnevno
  • deca uzrasta od 6 do 12 godina: 10 do 11 sati dnevno
  • tinejdžeri uzrasta od 13 do 19 godina: 8 do 10 sati dnevno
  • odrasli: oko 8 sati sna dnevno

Problemi sa novcem
Stres izazvan finansijskim poteškoćama takođe može uticati na vašu decu. Možda je to zbog toga što se ređe ide u bioskop ili ređe kupuje nova odeća i obuća, ali mlađa deca često sama osećaju da nešto nije u redu.
Rešenje: budite otvoreni prema svakodnevnim brigama, ali ostanite optimista. Možda ove godine nećete moći na letovanje, ali zato možete isplanirati nešto zabavno kod kuće. Stavite deci do znanja da će sve biti u redu na duže staze.
Roditeljske svađe
Kada se mama i tata svađaju, deca postaju uznemirena. To je posebno slučaj sa decom mlađom od 10 godina, čiji je osećaj sigurnosti još uvek zasnovan na tome šta se dešava kod kuće.
Rešenje: ako se vaše dete uznemiri kada čuje raspravu između vas i vašeg bračnog druga, prihvatite to. Podsetite ga da se svako ponekad raspravlja, a ono što je važno jeste da ćete sve srediti.
Izbegavajte svađe i „neprijatne razgovore“ pred decom a pokušavajte da bračne probleme rešavate mirnim razgovorom, bez povišenog tona, svađe i „ružnih“ reči.
Roditelji pod stresom
Kada vaša deca vide da se borite sa stresom, ona nauče da reaguju na stres na isti način kao i vi. Deca oponašaju kako ostajete budni kasno u noć, jedete u pokretu ili ste jednostavno razdražljivi.
Rešenje: pokažite deci kako da se nose sa rešavanjem stresa na zdrav način, bolje se organizujte, planirajte redosled obaveza i poslova i odvojite „bitno od hitnog“. Priznajte sebi kada osetite da vam je život previše užurban i izdvojite vreme za pauzu ili odmor, da se opustite i brinete o sebi. Vaši mališani će se ugledati na vas, a vi ćete se takođe osećati bolje.
Prijatelji
Kada deca dođu do 3. ili 4. razreda, ona vrednosti prijateljstva zasnivaju na sopstvenom iskustvu i primeru. Deca mogu biti pod stresom ukoliko su fizički ili psihički zlostavljanja od strane druge dece.
Rešenje: obratite pažnju na to da li se vaša deca žale da su njihovi prijatelji "nevaljali" ili ako počnu da deluju ljutito. Održavajte sa njima dobru komunikaciju kako biste znali šta se dešava u njihovim društvenim životima. Pokušajte da deci „izaberete“ društvo i izbegnete „nevaljale, bezobrazne i agresivne tipove“. Ako primetite preteranu tugu ili socijalno povlačenje kod dece, porazgovarajte sa zdravstvenim radnikom, stručnom osobom ili sa nekim ko ima više iskustva u tome.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike