I posao vas može uništiti

Čovekova aktivnost, bilo fizička bilo mentalna, utiče na zdravlje. Posao je sastavni deo života i nužnost, a često je pitanje kako posao utiče na zdravlje. Ono danas sve više dolazi do izražaja.

Uticaj posla na zdravlje radnika najčešće je povezan sa stresom: strah od gubitka posla, strah od neispunjene radne obaveze, strah od kažnjavanja, strah od kašnjenja plate – sve to mnogo više utiče na organizam nego što se mislilo.

Kod nas, a i u većini zemalja, posao u privatnim firmama donosi veći stres nego u državnim, a i mnogo je veći nego što je ranije bio. Prema nekim anketama, 44% radnika misli da njihov posao negativno utiče na njihovo zdravstveno stanje, dok 28% veruje da je taj uticaj pozitivan.

Oko 16% radnika smatra da je posao direktno odgovoran za njihovo opšte zdravstveno stanje, i to kod osoba sa invaliditetom, onih koji se bave opasnim poslovima, rade više od 50 sati nedeljno, radnika u maloprodaji i onih sa niskim primanjima.

Što se tiče stresa, 43% radnika kaže da posao direktno doprinosi njihovom stresu, dok 30% kaže da njihov posao utiče na ponašanje i san, a 22% smatra da utiče na telesnu težinu.

Polovina radnika može preko poslodavca obezbediti zdravstveno lečenje ili lečenje u banji i shodno tome 34% smatra da je to dobro, dok 24% kaže da je korektno ili loše.

Zdrava ishrana je teško dostupna većini radnika zbog previsoke cene i niskih plata, dok je ishrana od strane poslodavca kod više od 50% radnika ocenjena kao fer ili korektna, ali sa zamerkom zbog nedostatka upravo zdrave hrane.

Anketa pokazuje da 20% radnika radi 50 i više sati nedeljno, a većina njih smatra da je to bitno da bi sačuvali posao ili napredovali u poslu, pa se zbog toga i ne buni. Većina radnika čak i bolesna dolazi na posao, a najčešće su to radnici u restoranima (50%) i medicinski radnici (60%) – skandalozno, je tako šire zarazu tamo gde je ne bi smelo biti!

Na kraju, podaci pokazuju i velike gubitke koje firme imaju zbog bolesti i odsustva radnika. U nekim firmama je čak 50% profita utrošeno na troškove zdravstvene zaštite.

Napomene

Ako ste mislili da se navedeni podaci odnose na našu zemlju ili na neku zemlju iz regiona, onda ste se prevarili. Podaci se odnose na Ameriku, a kako je kod nas – možemo da pretpostavimo, ali sigurno nije bolje.

Ovakvi rezultati trebalo bi da budu pouka poslodavcima, političarima i sindikalnim rukovodiocima, ako iskreno brinu o radnicima i ako brinu o radnim efektima, jer postoji jedna izreka: „Dobar radnik je zadovoljan radnik.“

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.