najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Spremite se za put bez stresa

Porodično putovanje je nešto čemu se većina raduje, ali za mnoge od nas predstavlja veliki stres. Navodimo nekoliko saveta koji će vam pomoći da odmor provedete bez glavobolje. Saveti su uglavnom fokusirani na putovanja avionom, ali se isti principi mogu primeniti na bilo koji put.
Rane rezervacije
Organizujte plan putovanja što je ranije moguće kako biste dobili jeftinije ponude i fleksibilniji raspored. Izbegavajte putovanja "najprometnijim" datumima, kao što su dva dana pre i posle Božića, Nove godine i drugih velikih praznika.
Budite digitalni
Pre nego što napustite kuću, pripremite dosta zabave na tablet računarima, smart telefonima ili laptopovima. Omiljena emisija ili video igre dobri su protiv dosade i stresa. Neočekivani zastoj na putu je pravo vreme da mališanima dozvolite da gledaju crtane filmove sat ili dva. Budite sigurni da imate slušalice koje im odgovaraju.
Ponesite neku novinu i knjigu za čitanje, ukrštene reči ili sudoku, za svaki slučaj, da biste se nekad odmorili i od elektronike.
Izdvojite puno vremena
Napustite kuću sat ranije nego obično kako ne bi došlo do kašnjenja. Zamislite opuštajuću situaciju dok istražujete aerodrom ili železničku (autobusku) stanicu, nasuprot trčanju i kotrljanju niz terminal sa torbama u rukama – izbor je jednostavan.
Putujte lagano
Što se tiče prtljaga, spakujte samo neophodne stvari jer ćete tako smanjiti muke sa brojem kofera koje treba da nosite sa sobom. Umesto da nosite poklone koje kupite na putovanju, možete ih poslati poštom, samo imajte na umu potrebno vreme za dostavu. Ako morate da putujete sa poklonima, nemojte ih pakovati u slučaju da obezbeđenje želi da ispita vaše stvari.
Pripremite se za bezbednosne provere
Ako putujete avionom, dobro se organizujte za ulazak u zonu bezbednosne provere. Stavite metalni novac, ključeve, kaiš, telefon i nakit u svoj ručni prtljag, umesto da praznite džepove u redu za čekanje. Ako putujete sa decom, koristite red za porodice, ukoliko je dostupan. Uverite se da vaše dete zna šta ga očekuje. Igračke koje deca vole da nose sa sobom takođe se moraju pregledati, pa budite sigurni da ona znaju da će morati da ih predaju.
Pripremite se za kašnjenja
Unapred se psihički pripremite na to da vaš let može biti odložen ili preusmeren. To će vam pomoći da preuzmete odgovornost, smanjite stres i smislite plan B. U slučaju da zaglavite usred noći, potrebna vam je užina, odeća za svakoga i neke male igračke iznenađenja ukoliko je potrebno da deci skrenete pažnju. Za svaki slučaj, budite sigurni da u telefonu imate upisane brojeve avionskih prevoznika, agencija za iznajmljivanje automobila, kao i prijatelja ili članova porodice kod kojih putujete.
Za putovanje kolima ili autobusom budite spremni za gužve na autoputu, na naplatnoj rampi ili carini.
Ostanite siti
Prazan želudac čini putnike neraspoloženim. Dosadu je lakše pobediti nekim grickalicama, a to posebno važi za decu. Izaberite zdrave grickalice, sa puno proteina ili vlakana, koje pružaju dugotrajan osećaj sitosti, kao što je koštunjavo ili suvo voće, sir i tvrdo kuvana jaja.
Ne preterujte sa sokovima i ostalim tečnostima jer će vam se često ići u toalet, što nije uvek dostupno.
Zapamtite da su i drugi pod stresom
Turističko putovanje je užurbano za sve koji učestvuju. Udahnite duboko, stavite osmeh na lice i ostanite pozitivni. Odlazak od svakodnevnice i okoline posebno stresno utiče na decu. Dakle, uključite ih u planiranje putovanja i dozvolite im da ponesu omiljene male igračke, knjige i druge slične stvari. Zapamtite da nervozna rasprava sa aerodromskim osobljem nije efikasna koliko mirna, lepa reč i pozitivan stav.
Ostanite zdravi
Biti bolestan, a daleko od kuće, samo pogoršava stres. Zimska putovanja povećavaju rizik od prehlade i gripa. Budite spremni tako što ćete se vakcinisati protiv gripa. Perite ruke često i koristite antibakterijski gel za odbranu od bakterija. Oblačite komotne slojeve odeće.
Leti se pazite vrućine, promaje, sunčanice ili dehidratacije.
Osvojite puteve
Za putovanja kolima, krenite rano da biste izbegli najteži saobraćaj. Pokušajte da vožnju učinite zabavnom, tako što ćete pevati i igrati igrice sa decom. Često pravite pauze da biste protegli noge i svima pružili malo prostora. Ponesite dosta grickalica i vode. Pre putovanja, proverite kočnice, akumulator, ulje i pritisak u gumama. Obavezno ponesite prvu pomoć, baterijsku lampu, ćebad, kablove i strugač za led.
Zaključak
Što se bolje pripremite i fizički i psihički za put, put će vam biti lakši i lepši sa manje neugodnosti i manje zdravstvenih problema.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike