U trendu

Aspirin za sužene krvne sudove na nogama

Male doze aspirina mogu bite podjednako efikasne kao i neki skuplji lekovi kada se kombinuju sa programom hodanja u lečenju bola u nogama povezanog sa sužavanjem arterija nogu.
Periferne arterijske bolesti mogu da izazovu bolove u nogama tokom hodanja zbog smanjenja dotoka krvi. Ovi bolovi obično nestanu kada osoba prestane da hoda.
Osobe sa ovim problemima u većoj su opasnosti i od infarkta i moždanog udara. Lečenje podrazumeva smanjenje bolova i poboljšanje rada krvnih sudova tako što se terapije usmere na faktore rizika kao što su visok krvni pritisak i holesterol.
U tromesečnom istraživanju, osobe sa perifernim arterijskim bolestima učestvovale su u programu šetanja jedan sat dnevno. Cilj ovog programa hodanja jeste da se ljudima omogući da duže hodaju bez bolova. Neki učesnici su uzimali male doze aspirina, dok su drugi uzimali lek plaviks koji se koristi protiv zgrušavanja krvi.
Posle 12 nedelja, oni koji su uzimali aspirin mogli su da hodaju za trećinu duže pre nego što se jave bolovi zbog kojih moraju da prestanu sa hodanjem u odnosu na period pre početka programa. Slični rezultati zabeleženi su i kod osoba koje su uzimale plaviks.
Ovo istraživanje je pokazalo da su dva različita leka pokazala iste rezultate kada je u pitanju hodanje bez bolova, s tim što je aspirin dosta jeftiniji lek.
Povećan rizik od infarkta i moždanog udara
Stručnjaci smatraju da je zbog povećanog rizika od infarkta i moždanog udara kod osoba sa perifernim arterijskim bolestima, apsirin dobra opcija ne samo zato što je jeftin već i zato što je poznato da apsirin može da smanji ove rizike.
Oni takođe naglašavaju važnost stroge kontrole faktora rizika srčanih bolesti kao što su visok krvni pritisak i holesterol.
Međutim, pravi problem periferne arterijske bolesti jeste to što mnoge osobe nisu svesne svojih simptoma i znakova, jer ne obraćaju pažnju na bolove u nogama, misleći da je problem neurološki ili u mišićima.
Ako za vreme hodanja imate bol u zadnjoj strani jedne ili obe noge koji nestane kada prestanete da hodate, provera da li imate perifernu arterijsku bolest mogla bi biti prikladna.
Najvažnija stvar kod periferne arterijske bolesti jeste poboljšanje opšteg zdravlja srca, a to uključuje kontrolu krvnog pritiska, nivoa holesterola, dijabetesa, kao i podsticanje ljudi da ostave cigarete.
Stručnjaci preporučuju aspirin osobama sa perifernim arterijskim bolestima, osim ako nisu alergične na aspirin ili ne mogu da ga uzimaju dugoročno zbog iritacije želuca. Ovo istraživanje je pokazalo prednosti vežbanja, jer je program šetanja u kombinaciji sa lekovima omogućio osobama sa perifernim arterijskim bolestima da hodaju više nego uobičajeno.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike