najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Biosimilarni lekovi za rak

U Americi je nedavno odobren biosimilarni lek ili “lek nacije”, kako je nazvan zbog jeftinije cene u odnosu na najsavremenije biološke lekove.

Biološki lek je lek proizveden od supstanci koje potiču iz živih organizama – DNK. Biosimilarni lek je genetski modifikovan lek sa strukturom iz živih organizama kao i biološki lek.

Pomenuti lek je nazvan „zarxio“ i zamena je za biološki lek „neupogen“, koji je u upotrebi od 1991. godine. I jedan i drugi lek pomažu u povećanju belih krvnih zrnaca kod obolelih od raka, a česta je pojava kod obolelih upravo pad belih krvnih zrnaca u organizmu.

Pojedni biološki lekovi daju rezultate kod reumatoidnog artritisa i psorijaze. Međutim, oni su skupi za većinu stanovnika, pa su biosimilarni lekovi dobro rešenje i zamena jer imaju isti efekat kao i biološki lekovi, a znatno su jeftiniji.

Poznato je da biološki lekovi imaju visoke cene, a jedan od ciljeva je i konkurencija na tržištu biosimilarnih lekova. Na taj način, lečenje je dostupno većem broju pacijenata, a postoji i mogućnost sniženja cene bioloških lekova.

Procena je da će prva dva odobrena biosimilarna leka spasti ne samo mnoge pacijente već i osiguravajuća društva, i to za oko 22,7 milijardi dolara u toku jedne decenije.

Kao jedan od primera, navodi se lek „remicade“, koji se koristi za lečenje reumatoidnog artritisa i psorijaze.

Biološki lekovi proizvode se od živih organizama, dok su biosimilarni lekovi produkt hemijske sinteze. Biološki lekovi dolaze iz mnogih izvora: ljudi, životinja, mikroorganizama itd. Biosimilarni lekovi napravljeni su naprednom genetskom tehnologijom.

Važno je napomenuti da biosimilarni lek nije duplikat biološkog leka, već sličan proizvod koji može da ga zameni.

Da bi se našli u upotrebi u SAD, svi budući biosimilarni lekovi moraju proći FDA labaratorijske testove i klinička ispitivanja sa istim postupkom kakav je važio i za biološke lekove. Takođe se očekuje od proizvođača da dokažu da se lek dozira isto kao i biološki i da je efekat isti. FDA trenutno ispituje četiri biosimilarna leka.

Napomene

I u Evropi se koriste biološki i biosimilarni lekovi. Zarxio je u Evropi dostupan kao „zarzio“ od 2009. godine. FDA je leku „zarxio“ dodao generički naziv “filigrastim-sndz”, dok „neupogen“ ima generički naziv “filigrastim”.

Budućnost je nesumnjivo u biosimilarnim lekovima, prvenstveno zato što su jednostavniji za proizvodnju i jeftiniji.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike