Česta pitanja o zdravlju

Normalno je da se ljudi brinu o svom zdravlju i da žele da saznaju kako da ga sačuvaju. Navodimo samo neke odgovore na pitanja koja pacijenti često postavljaju lekarima.
Koja vrsta hrane smanjuje rizik od dobijanja raka?
Rizik od nastanka raka znatno se smanjuje kod osoba koje vode zdrav život i izbegavaju: pušenje, alkohol, preterano sunčanje, izlaganje štetnim zračenjima… Kada osoba u ishrani koristi dosta voća i dosta povrća, rizik obolevanja od raka znatno je smanjen.
Koliko su bezbedni silikonski umeci za povećanje grudi?
Već dugo se u svetu i kod nas uvećavaju grudi ženama ubacivanjem silikonskih umetaka. Svaka operacija je sama po sebi rizična, ali poslednjih godina je uvećanje grudi pomoću silikoskih umetaka dosta usavršeno. Prema skorijim istraživanjima, oko 5% žena se posle nekog vremena nakon operacije žalilo na neprijatne simptome izazvane silikonskim umecima. Veoma su retke komplikacije izazvane silikonskim umecima, ali ukoliko žena oseti neke promene, ipak treba da se javi lekaru, a lekar će utvrditi da li je potrebna neka terapija. Ukoliko dođe do komplikacija, problemi sa silikonskim umecima rešavaju se operacijom.
Da li problemi sa disanjem znače da osoba ima astmu?
Problemi sa disanjem mogu biti izazvani raznim razlozima. Često se dešava da su problemi sa disanjem izazvani zagađenim vazduhom (prevelika koncentracija dima i smoga…) ili alergijom na neke čestice u vazduhu. Ukoliko pacijent oseća bol i teskobu u grudima, otežano diše i kašlje, postoji verovatnoća da se radi o astmi, ali to se može utvrditi samo detaljnim lekarskim pregledom i adekvatnim analizama.
Da li je osteoporoza nasledna?
Nasledne osobine mogu uticati na to da žena oboli od osteoporoze. Ukoliko žena (devojka) vodi zdrav život i zdravo se hrani, sa dosta mleka, voća i povrća u ishrani, manje su šanse da oboli od osteoporoze. Pored toga, uz pomoć lekara osteoporoza se može sprečiti i lečiti savremenim preparatima na bazi kalcijuma i magnezijuma.
Može li se spavati sa kontaktnim sočivima?
Savremena sočiva su dosta tanka i elastična tako da se ponekad može i spavati sa njima. Ipak, svi stručnjaci se slažu sa tim da tokom spavanja treba skinuti sočiva kako bi se oči "odmorile" od sočiva i smanjila iritacija i moguće infekcije.
Da li muškarci mogu dobiti cistitis?
Cistitis je u stvari infekcija mokraćnih kanala koja se može javiti i kod muškaraca, mada žene češće imaju problema sa njim. Cistitis se, kao i svaka mokraćna infekcija, može u nekim slučajevima preneti i polnim odnosima.
Šta je uzrok nesanice?
Uzroka nesanice ima mnogo, a najčešći su umor i stres. Kasno odlaženje u krevet na spavenje ili previše kafe mogu biti uzroci nesanice. Ponekad za dobar san pomaže ukoliko se pre spavanja popije šolja toplog mleka ili čaj od valerijane ili kamilice. Kada su problemi sa nesanicom zaista izraženi, treba se obratiti lekaru.
Škodi li alkohol u trudnoći?
Jedna do dve čašice slabijih alkoholnih pića ne škode ni trudnici ni bebi. Veće količine alkohola mogu ugroziti zdravlje i trudnice i bebe.
Da li veličina grudi utiče na sposobnost dojenja?
Kod normalno razvijene i zdrave žene, mlečne žlezde i njihova sposobnost da luče mleko nemaju nikakve veze sa veličinom dojki.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike