Deca i duvanski dim

Danas postoje čvrsti dokazi da veliki broj dece izložene duvanskom dimu, tj. dece čiji roditelji puše pored njih, kasnije ima srčana oboljenja.

Foto: Pezibear/Pixabay.com

Foto: Pezibear/Pixabay.com

Finska studija za kardiovaskularno zdravlje vršila je istraživanje 2990 učesnika i primećeno je, na osnovu ultrazvučnog skeniranja arterije u vratu, nagomilavanje nikotinskog plaka, što je preduslov za bolesti srca.

Nikotin u krvi

Godine 2014. istraživači su uzeli uzorke prikupljene 1980. godine. Na osnovu tih podataka, utvrdili su da se ne može detektovati nivo nikotina jer ne postoji logika u nalazima: na primer, u domaćinstvu gde nijedan roditelj ne puši, nivo nikotinina (biomarker za izlaganje duvanskom dimu) bio je najviši, čak 84%, 62% gde jedan roditelj puši, a najmanji u domaćinstvu gde su oba roditelja pušači – 43%.

Plak u arterijama

Jedan od osnovnih rizika po zdravlje dece jeste nagomilavanje plaka u vratnim arterijama koje snabdevaju krv u prednjem delu mozga.

Utvrđeno je sledeće:

  • rizik od plaka je 1,7 puta veći kod dece izložene dimu jednog ili oba roditelja u odnosu na decu koja nisu izložena dimu
  • 1,6 puta rizik je veći kod dece koja su bila izložena „ograničenoj“ količini dima
  • rizik je bio 4 puta veći kod dece čija su oba roditelja pušači

Vodeći autor studije Konstan Magnusen sa Univerziteta u Australiji kaže da, iako ne možemo potvrditi da li su za pronađeni nivo nikotina u krvi kod dece krivi roditelji, znamo da su deca bila izložena pasivnom dimu u kući.

Kristofer Alen iz Britanske fondacije za srce, komentarišući istraživanje, kaže da je ova studija još jedan dokaz da pušenje ne pravi samo štetu licu koje puši već i drugim osobama izloženim pasivnom pušačkom dimu.

Zaključak

Među najugroženijim „pasivnim pušačima“ jesu deca izložena duvanskom dimu, zato što je njihov mladi organizam manje otporan na štetne gasove, pa kasnije u životu mogu imati povećan rizik od srčanog udara, moždanog udara i nekih vrsta raka.

Ostavite komentar

Ostavite komentar