U trendu

Deca i duvanski dim

Danas postoje čvrsti dokazi da veliki broj dece izložene duvanskom dimu, tj. dece čiji roditelji puše pored njih, kasnije ima srčana oboljenja.

Finska studija za kardiovaskularno zdravlje vršila je istraživanje 2990 učesnika i primećeno je, na osnovu ultrazvučnog skeniranja arterije u vratu, nagomilavanje nikotinskog plaka, što je preduslov za bolesti srca.

Nikotin u krvi

Godine 2014. istraživači su uzeli uzorke prikupljene 1980. godine. Na osnovu tih podataka, utvrdili su da se ne može detektovati nivo nikotina jer ne postoji logika u nalazima: na primer, u domaćinstvu gde nijedan roditelj ne puši, nivo nikotinina (biomarker za izlaganje duvanskom dimu) bio je najviši, čak 84%, 62% gde jedan roditelj puši, a najmanji u domaćinstvu gde su oba roditelja pušači – 43%.

Plak u arterijama

Jedan od osnovnih rizika po zdravlje dece jeste nagomilavanje plaka u vratnim arterijama koje snabdevaju krv u prednjem delu mozga.

Utvrđeno je sledeće:

  • rizik od plaka je 1,7 puta veći kod dece izložene dimu jednog ili oba roditelja u odnosu na decu koja nisu izložena dimu
  • 1,6 puta rizik je veći kod dece koja su bila izložena „ograničenoj“ količini dima
  • rizik je bio 4 puta veći kod dece čija su oba roditelja pušači

Vodeći autor studije Konstan Magnusen sa Univerziteta u Australiji kaže da, iako ne možemo potvrditi da li su za pronađeni nivo nikotina u krvi kod dece krivi roditelji, znamo da su deca bila izložena pasivnom dimu u kući.

Kristofer Alen iz Britanske fondacije za srce, komentarišući istraživanje, kaže da je ova studija još jedan dokaz da pušenje ne pravi samo štetu licu koje puši već i drugim osobama izloženim pasivnom pušačkom dimu.

Zaključak

Među najugroženijim „pasivnim pušačima“ jesu deca izložena duvanskom dimu, zato što je njihov mladi organizam manje otporan na štetne gasove, pa kasnije u životu mogu imati povećan rizik od srčanog udara, moždanog udara i nekih vrsta raka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.