U trendu

Dijabetes godišnje odnese 10.000 života u Srbiji

Deset godina posle ukidanja, u domove zdravlja vraćena su 34 od 40 planiranih savetovališta za dijabetes. Ali, ona bi morala da rade punim kapacitetom kako bi prevencija, kontrola i lečenje bolesti imali značajniji efekat, zaključeno je na skupu pod nazivom „Savetovališta za dijabetes – realnost i potencijal” koji je organizovan danas u Domu zdravlja „Zemun”, u susret obeležavanju Svetskog dana borbe protiv dijabetesa.

Uloga savetovališta za dijabetes je izuzetno značajna u prevenciji, ranom otkrivanju, dobroj kontroli i sprečavanju razvoja ozbiljnih komplikacija ove hronične bolesti. U ovim savetovalištima pacijenti mogu da dobiju sve informacije o bolesti i terapiji, kao i pravovremenu negu i savete.

– U lečenju obolelih od dijabetesa gotovo 10 godina kod nas nema nijednog novog leka koji je dostupan pacijentima u drugim zemljama EU i onima iz okruženja. U Srbiji nemamo dovoljan broj pedijatrijskih endokrinologa i predlažemo da se rad savetovališta proširi i na ovu populaciju – istakla je Stela Prgomelja, potpredsednica Dijabetološkog saveza Srbije.

Dijabetes je među vodećim uzrocima smrti u Srbiji. Gotovo pola miliona ljudi u našoj zemlji ima dijagnozu šećerne bolesti, a procenjuje se da bar još 250.000 građana ima ovu bolest, a da to i ne zna. I što je još alarmantnije, zakasnela dijagnoza dijabetesa uzrokuje ozbiljne komplikacije pa je lečenje posledica mnogo teže za obolelog, dok je istovremeno i znatno skuplje za zdravstveni sistem Srbije, zaključio je prof. dr Nebojša Lalić, predsednik Republičke stručne komisije za prevenciju i kontrolu šećerne bolesti.

– Od dijabetesa u Srbiji godišnje umre 10.000 osoba. Prevencijom je moguće smanjiti rizik od dobijanja šećerne bolesti za čak 58 odsto. Ulaganje u prevenciju je deset puta manje nego ulaganje u lečenje komplikacija dijabetesa, kao što su slepilo, problemi sa krvnim sudovima, bubrezima, amputacije… – objasnio je dr Lalić.

Jedan od malobrojnih domova zdravlja koji se može pohvaliti efikasnim radom savetovališta za dijabetes jeste DZ „Zemun”.

– Iz našeg iskustva u dosadašnjem radu pokazalo se da su pacijenti koji su se odazvali pregledima u savetovalištu mnogo bolje regulisani i pripremljeniji na sve izazove koje život sa dijabetesom nosi. Ovakav vid zdravstvene zaštite, koji daje pacijentima mogućnost da se informišu i nauče o svojoj bolesti, pod uslovom da se pacijenti pridržavaju datih saveta i terapije, omogućava da se u znatnom broju izbegnu komplikacije šećerne bolesti – kaže dr Marija Glavinić, iz Savetovališta za dijabetes DZ „Zemun”.

(D. D. K., Politika)

 

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike