U trendu

Kako prepoznati smanjenu funkciju štitne žlezde?

Simptomi hipotireoze su u početku neupadljivi i zbog toga su često bili nazivani sindromom umorne domaćice:

  • hroničan umor
  • lenjost
  • suva koža
  • opadanje kose
  • pospanost
  • otoci na rukama i nogama
  • usporen rad creva (opstipacija)
  • usporen rad srca

Tokom vremena simptomi postaju intenzivniji tako da se može dogoditi da je pospanost izražena u takvoj meri da osoba koja ima hipotireozu može da zaspi u svakom položaju u kome boravi duže od 10 min (stojećem, sedećem).

Kod žena koje su u reproduktivnom periodu dolazi do poremećaja menstrualnog ciklusa, cesto i do neplodnosti, a kod muškaraca do smanjenja libida i impotencije. Pacijenti zbog neraspoloženja i depresivnog ponašanja mogu zalutati kod neuropsihijatra, ili pak zbog usporenog rada srca – kod kardiologa.

Hipotireoza, smanjena funkcija štitne žlezde, nastaje kao posledica smanjene produkcije hormona u štitnoj žlezdi usled oštećenja tkiva žlezde ili zbog toga što je smanjena funkcija hormona iz hipofize (mala žlezda smeštena na bazi mozga koja upravlja radom većine žlezda koje luče hormone) ili hipotalamusa (delom mozga koji upravlja radom hipofize).

U novorođenčadi hipotireoza nastaje kao posledica poremećaja u rastu i razvoju organa, u kome može da dođe do toga da nedostaje štitna žlezda, ili antitela iz krvotoka majke dolaze u krvotok ploda tokom intrauterinog razvoja, usled čega oštećuju štitnu žlezdu ploda i dete se rađa sa smanjenom funkcijom žlezde.

U odraslih osoba smanjena funkcija štitne žlezde može nastati kao posledica operacije žlezde pri kojoj može biti uklonjen deo žlezde ili ona u celini, zračenja regije vrata zbog tumora, najčešće limfnih žlezda vrata ili tumora drugih organa, ali pri zračenju je zahvaćen i vrat, ili, što se najčešće događa, zbog virusne infekcije pri kojoj virus “prevari” organizam, pa on umesto da stvori odbrambena tela (antitela) na virus, stvori antitela na sopstvene ćelije, odnosno ćelije štitne žlezde.

U tim okolnostima govori se o hroničnom tireoiditisu ili Hashimoto tireoiditisu. Bolest je češća u žena, posebno u postmenopauznom periodu.

Dijagnoza bolesti postavlja se kontrolom hormona.

Terapija je doživotna i podrazumeva uzimanje L tiroksina hormona štitne žlezde, a doza zavisi od kilograma koje pacijent ima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.