najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Lek za visok pritisak leči rak dojke

Naučnici su uspeli da otkriju gen koji je veoma aktivan u 20% slučajeva raka dojke. Ovo otkriće je vrlo optimističko jer na tržištu već postoji lek koji bi mogao efikasno da blokira preveliku aktivnost tog gena. Otkriće nameće novi pristup lečenju raka dojke koji bi bio specifičan za svakog pacijenta ponaosob, za razliku od dosadašnje tradicionalne kombinacija koja se sastojala od hirurške intervencije, zračenja i hemioterapije.

Da bi se to moglo postići, treba identifikovati taj specifični gen i zatim ga “bombardovati” određenim lekovima. Gen je označen kao AGTR1 i utiče na to da normalne ćelije počnu da se ponašaju kao ćelije raka.

Naučnici veruju da ta aktivnost gena može uspešno da se blokira lekom koji se zove losartan (cozaar), u širokoj primeni u lečenju povišenog krvnog pritiska.

Na eksperimentima vršenim na miševima, tumori koji su sadržali AGTR1 gen smanjili su se za 20% posle 2 nedelje i 30% posle 8 nedelja lečenja losartanom.

Dr Skot Tomlins (Scott Tomlins), jedan od naučnika koji su učestvovali u projektu, rekao je da postoje brojni kancerogeni geni koji se smatraju neizlečivim i vrlo je teško blokirati ih. Velika je novost da već postoji lek na tržištu koji uspešno može da inhibira gorenavedeni gen.

Dr Arul Cinaijan (Arul Chinnaiyan, Michigan Center for Translational Pathology), vodeći naučnik u ovoj studiji, smatra da će otkriće AGTR1 gena imati isti značaj za lečenje kao što je imao lek herceptin, koji su nazvali čudotvornim lekom, kada je otkriven gen HER-2. On je uneo revoluciju u pristupu i lečenju raka dojke, jer su oba ova gena dosta slična.

Saznajte više o raku dojke…

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike