U trendu

Lončar: Srbija u Eurotransplantu,veliki uspeh za našu zemlju

Bord Eurotransplanta odlučio je da primi Srbiju u tu organizaciju, što znači da pacijenti koji čekaju transplantaciju mogu brže dobiti organ, potvrđeno je u Ministarstvu zdravlja. Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je rekao za RTS, javljajući se iz Nemačke, da ta odluka mnogo znači za naše pacijente i naše zdravstvo.

Lončar je sinoć rekao da je to veliki uspeh za Srbiju i srpsko zdravstvo pošto će naš zdravstveni sistem biti deo sistema EU, „kao i da bi tako zdravstvo prvo ušlo u EU“.

„Pre par minuta Bord je jednoglasno doneo odluku da se sa Srbijom napravi sporazum kako bi naša zemlja postala član te organizacije. Očekuje se da mi možemo za dva do tri meseca da uskladimo sve naše procedure odnosno liste čekanja i druge pravne stvari i potpišemo ugovor na godinu dana“, naveo je Lončar.

Kako je rekao, to za naše pacijente znači da od momenta potpisivanja ugovora svaki pacijent kome je hitno potreban organ u roku od 48 do 72 sata može da dobije prvi organ koji bi se pojavio u Eurotransplantu.

„Moramo da napravimo jedinstvene liste čekanja, kriterijumi moraju da budu isti i da usaglasimo te zakonske akte koji važe u EU. Procena je da mi to možemo da uradimo u naredna dva do tri meseca odnosno to je njihova procena na osnovu analize našeg stanja i onoga što smo mi do sada uradili i kako radimo“, dodao je Lončar.

Članstvo u Eurotransplantu povećava mogućnost da pacijent pre dobije organ, a organi se raspoređuju u zemlje članice po prioritetu i hitnosti.

Tim Ministarstva zdravlja Srbije predvođen ministrom Lonačarem predstavio je juče Bordu Eurotransplanta šta je do sada u Srbiji urađeno na polju transplantacije i koji su ciljevi za ovu godinu. U prezentaciji je navedeno da je transplantacija u Srbiji odnovljena 2010. godine, a da TRENUTNO na transplantaciju bubrega čeka 720 tpacijenata, na transplantaciju jetre 35, a na transplantaciju srca čeka 30 pacijenata.

Novim zakonskim rešenjem o transplantaciji organa i tkiva, koja treba ove godine da bude usvojen, predviđena je pretpostavljena saglasnost o donorstvu, ali će i dalje porodica da daje posledenju reč, da daje saglasnost.

Srbija trenutno ima manje od tri donora na milion stanovnika, a za punopravno članstvo u Eurotransplantu potrebno je deset donora na milion stanovnika. Hrvatska u ovom trenutku ima 40 donora na miliona stanovnika. Donorsku karticu trenutno u našoj zemlji ima oko 150.000 ljudi.

Plan ministarstva je da se u 2017. godini poveća broj donora i to pet do sedam na milion stanovnika. Srbija je u tome skoro uspela 2013. godine kada smo imali imala skoro šest donora na milion stanovnika a to se postiglo, između ostalog, i zato sto su transplantacioni timovi dobijali stimulaciju za svoj rad.

Ove godinu u budžetu su ponovo predviđeno 35 miliona dinara za tu namenu, a osim toga timovi će biti pojačani novim, mladim lekarima, biće uveden dvadesetčetvoročasovni kol centar za transplantacije i biće određeni nacionalni koordinatori za transplantacije koji će dežurati 24 sata.

Organizaciju Eurotransplant čini osam zemalja, a to su Belgija, Nemačka, Hrvatska, Luksemburg, Holandija, Mađarska, Austrija i Slovenija, za sve zemlje postoji jedinstvena lista čekanja.

U okviru zemalja koje čine Eutrotransplant na listi čekanja je 15.000 pacijenata, a prošle godine urađeno je 7.000 transplantacija.

Eurotransplant postoji 50 godina, članice su osam zemalja EU, a obuhvata oko 130 miliona stanovnika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.