najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Manje sedenja – manji rizik od dijabetesa

Prema novoj studiji, osobe koje imaju povećani rizik od razvijanja dijabetesa tipa 2 treba savetovati da sede manje i da se više kreću umesto da samo redovno vežbaju.
Istraživači sa Univerziteta u Lesteru u Velikoj Britaniji kažu da smanjenje količine vremena koje ljudi svakodnevno provode sedeći može dovesti do značajnih zdravstvenih prednosti.
Detalji istraživanja
Istraživanje koje je predvodio Džozef Henson sa Odeljenja za istraživanje dijabetesa, analiziralo je podatke dve studije o dijabetesu, koje uključuju ukupno 878 učesnika. Istraživači su posmatrali u kojoj meri vreme koje se provede sedeći, umerene i snažne aktivnosti, kao i ukupan iznos fizičke aktivnosti jesu nezavisno povezani sa kardiovaskularnim i metaboličkim zdravljem među ljudima za koje je poznato da imaju povećani rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.
Studija zaključuje da uticaj dužeg sedenje bez prekida ima značajnije uticaje na zdravstvene faktore kao što je nivo glukoze u krvi, količine masnih naslaga i takozvanog lošeg holesterola, u odnosu na to da li se neka osoba redovno bavi fizičkim aktivnostima ili ne.
Osim toga, rezultati su bili slični kod različitih starosnih grupa.
Uravnotežen pristup
„Ovo istraživanje treba da podstakne pojedince da razmišljaju o balansu vremena koje provode sedeći i fizički aktivno u svim aspektima dana. Na primer, kancelarijski radnik koji trči ili vozi biciklu oko 30 minuta dnevno (preporučeni nivo fizičke aktivnosti), ipak veliki deo dana provede sedeći (celo radno vreme, a i nakon toga gledajući televiziju uveče). Zbog toga će možda morati da počnu da razmišljaju o tome šta uraditi sa preostalim satima u toku dana dana sa ciljem smanjenja vremena koje provode sedeći,“ kaže glavni istraživač Džozef Henson.
On napominje da je smanjenje vremena provedenog sedeći ili ležeći samo jedna od mera za prevenciju dijabetesa. „Pojedinci koji su izloženih visokom riziku, a i celokupna populacija, i dalje treba da budu ohrabrivani da se bave vežbama potrebnim za zdravlje, posebno kada su nedvosmislene zdravstvene prednosti zasnovane na zdravoj nauci,“ kaže on. „S obzirom na trenutne preporuke, izgleda logično da je dovoljno pet minuta stajanja ili hodanja na svakih 60 minuta sedenja u toku dana, a sve osobe treba da imaju cilj da smanje vreme provedeno sedeći za 90 minuta kako bi postigle određene zdravstvene koristi,“ dodaje Henson.
Dr Metju Hobs, šef istraživanja dijabetesa u Velikoj Britaniji, navodi u saopštenju: „Ova studija pruža nove dokaze da je puno vremena koje provodimo sedeći ili ležeći povezano sa povećanim rizikom od dijabetesa tipa 2 i da fizička aktivnost može pomoći da se smanji ovaj rizik. Istraživanje sugeriše da vreme provedeno sedeći ili ležeći može biti važniji pokazatelj lošeg zdravlja od umerenog ili energičnog vežbanja. Međutim, to još uvek nije potvrđeno i mora biti dokazano daljim istraživanjima.
„Ono što je jasno jeste da svako ko provodi dosta vremena sedeći ili ležeći može imati koristi ako više vremena provodi fizički aktivno, bez obzira na vrstu aktivnosti. Najbolji način da se to postigne zahteva da pronađete aktivnosti u kojima ćete uživati i da ih uključite u svakodnevnicu, a to mogu biti hodanje, baštovanstvo, kućni poslovi i slično,“ zaključuje Hobs.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike