U trendu

Ovih 5 stvari jezik nepogrešivo otkriva o vašem zdravlju, od raka do moždanog udara

Ovakva praksa se u Kini sledi više od 2.000 godina, a veštačka inteligencija sada je koristi za dijagnostikovanje bolesti na daljinu

Istraživanje iračkih i australijskih stručnjaka pokazalo je da je analiza jezika tačno dijagnostikovala zdravstveno stanje u čak 94 odsto slučajeva.

Šta uopšte jezik može otkriti o našem zdravlju?

Dok je većina promena oblika, boje i teksture vašeg jezika bezopasna, neke zahtevaju procenu i lečenje medicinskog stručnjaka.

Žuti jezik
Žućkasti jezik može biti znak dijabetesa. Osobe s ovim stanjem imaju visok nivo šećera u slini, što podstiče rast bakterija na jeziku, navodi Healthline.

Ljubičasti jezik
Prema Oral Cancer Foundation, neki tumori, uključujući rak jezika, mogu proizvesti tamnocrvenu ili ljubičastu boju na površinama u ustima. Drugi znakovi raka jezika uključuju stalnu upalu grla, bol pri gutanju i bol ili osećaj žarenja u jeziku.

Crveni jezik
Jezik crvene boje može biti znak COVID-19. U sklopu studije provedene 2022. u Ukrajini proučene su slike jezika 135 pacijenta s COVID-19. Rezultati su otkrili da su ispitanici u 64 odsto slučajeva blage infekcije imali bledoružičasti jezik, njih 62 posto s umereno teškom kliničkom slikom imalo je crven jezik, a zapanjujućih 99 odsto pacijenata s teškom infekcijom COVID-19 imalo je tamnocrven jezik.

Iskrivljen jezik
Lagano crven i iskrivljen jezik može biti znak upozorenja na moždani udar, pokazalo je istraživanje s Tajvana. Tipični znakovi moždanog udara uključuju iznenadnu obamrlost ili slabost u licu, ruci ili nozi, posebno na jednoj strani tela, poteškoće s govorom, zbunjenost i vrtoglavicu.

Otečen jezik
Natečen jezik može biti znak upale, inače poznate kao glositis. To stanje može biti podstaknuto alergijskom reakcijom, suvim ustima, povredom ili anemijom, prenosi avaz.ba.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Пошаљи коментар