U trendu

Ovo je najgora navika za zdravlje srca, upozorava kardiolog

Ako imate poročnu istoriju bolesti srca ili drugih kardiovaskularnih problema, morate pripaziti na ishranu i životne navike. Prema kardiolozima, jedna navika ima razoran efekat, ne samo na srce nego i na celokupno zdravlje. To je pušenje cigareta i vejpovanje.

„Pušenje značajno povećava rizik od moždanog udara i srčanog udara. Redovni unos duvana takođe može uzrokovati nakupljanje plaka u koronarnim arterijama, što može povećati nivo LDL holesterola“, kaže kardiolog Normaln Lepor, a prenosi Index.

Osim što značajno povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti, pušenje značajno povećava i rizik od raka. Zato lekari podtiču sve koji puše da razgovaraju sa svojim doktorom o tome šta bi moglo da im pomogne da prestanu sa tom opasnom i ružnom navikom. Prema istraživanju koje je preneo Science Alert, osobe koje prestanu da puše pre 35. godine imaju skoro identičnu stopu smrtnosti kao i oni ljudi koji nikada nisu zapalili nijednu cigaretu.

Svaki četvrti muškarac i svaka treća žena u Srbiji je pušač. Srbija se nalazi u samom vrhu po broju pušača u Evropi, a po procentu žena koje puše zauzimamo drugo mesto u svetu.

Prema poslednjim podacima Eurostata, članica EU u kojoj se najviše puši je Bugarska s 28.2% stanovništva starijeg od 15 godina koje redovno dnevno konzumira duvan, a za njom slede Grčka s 27.2%, Mađarska s 25.8%, Litvanija i Hrvatska s 24.9%.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar