najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Proverite da li ste anemični

Nedostatak gvožđa je jedna od najčešćih nutritivnih deficijencija, a žene su pod posebnim rizikom. Ukoliko imate neki od sledećih simptoma ili stanja, bilo bi poželjno da zatražite savet Vašeg lekara i uradite neke od jednostavnih analiza koje mogu ukazati na nedostatak gvožđa.

1.Najčešći simptom anemije, a opet najređe se na njega obraća pažnja. Žene su toliko navikle na osećaj umora, obzirom na današnji brz način života, da ni ne obraćaju posebnu pažnju na ovaj simptom.
2.Obilna menstrualna krvarenja. Kod žena je ovo jedan od najčešćih uzroka nedostatka gvožđa i sa njim povezanom anemijom.
3.Bleda prebojenost kože i vidljive sluzokože.
4.Osećaj „kratkog daha“. Ma koliko duboko dišete, ako je nivo kiseonika u krvi nizak, imaćete osećaj nedostatka vazduha.
5.Sindrom nemirnih nogu. Prema nekim istraživanjima, oko 15% osoba sa sindromom nemirnih nogu ima i nedostatak gvožđa. Što je nivo gvožđa niži, simptomi su izraženiji.
6.Kao posledica nedovoljno kiseonika u krvi, čest simptom nedostatka gvožđa je i glavobolja.
7.Osećaj straha i anksioznosti. Nedostatak gvožđa može dati simptome slične anksioznosti. Manjak kiseonika dovodi do ubrzanog rada srca i nadražaja sipatičkog nervnog sistema, što može osobu navesti da ove simptome protumači kao napad anksioznosti.
8.Opadanje kose. Nedovoljno kiseonika navodi organizam na preraspodelu krvi ka vitalnim organima, tako da, između ostalog, može doći do povećanog gubitka kose.
9.Vegeterijanci i vegani. Gvožđe se ne apsorbuje podjednako iz svih namirnica. Osobe čiji glavni izvor gvožđa dolazi iz namirnica biljnog porekla mogu biti pod povećanim rizikom za nedostatak ovog elementa.
10.Oslabljenu funkcija štitaste žlezde. Nedostatak gvožđa utiče i na smanjenje aktivnosti štitaste žlezde, koje se često previdi.
11.Trudnoća. Pored folne kiseline, bebama je neophodno i gvožđe, koje „kradu“ iz maminih zaliha. Takođe, u toku porođaja dolazi do značajnog gubitka krvi, koje uzrokuje smanjenje koncentracije gvožđa.
12.Promene na jeziku. Gladak, bled i pri pokretima bolan jezik može biti posledica nedovoljne koncentracije gvožđa.
13.Celijakija ili hronično zapaljenje creva. Čak i ako unosite dovoljno gvožđa ishranom, postojanje celijakije ili Kronove bolesti može dovesti do problema u apsorpciji gvožđa usled oštećenja crevnih resica.

Izvor: anemija.com

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike