najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Pušenje i prevremeni porođaji

U poslednjih deset godina u mnogim zemljama je zabranjeno pušenje na javnim mestima. Cilj ovih zabrana je da se poboljša javno zdravlje, jer je poznato da je pasivno pušenje povezano sa određenim zdravstvenim problemima, uključujući astmu, srčana oboljenja i drugo.
Jedno novo istraživanje pokazalo je da trudnice izložene dimu imaju veći rizik od prevremenog porođaja nego trudnice koje nisu izložene dimu, što može dovesti do zdravstvenih problema u detinjstvu i kasnijem životu deteta.
Istraživanje
Istraživači su želeli da saznaju da li je javna zabrana pušenja pomogla da se smanji broj prevremenih porođaja. Oni su se fokusirali na određeni region Belgije, gde su zabrane pušenja na javnom mestu predstavljene u tri faze: pušenje je zabranjeno na javnim mestima i većini radnih mesta u januaru 2006. godine, u restoranima januara 2007. i u barovima koji služe hranu u januaru 2010. godine. Istraživači su uporedili koliko beba je prevremeno rođeno pre i posle početka svake od zabrana pušenja. Prevremeni porođaji su definisani kao oni koji se dešavaju pre 37. nedelje trudnoće.
Istraživači su pregledali više od 606.800 beba rođenih u periodu od 24. do 44. nedelje trudnoće. Oni su se samo bavili “jednoplodnim” bebama, jer blizanci i druga višestruka rađanja imaju veću verovatnoću da će se prevremeno desiti.
Šta kažu rezultati?
Zabeležen je pad u broju prevremeno rođenih beba nakon svake zabrane pušenja na javnim mestima. Na primer, posle zabrane pušenja u restoranima 2007. godine, broj prevremeno rođenih beba je opao za više od tri odsto. Generalno, istraživači procenjuju da je bilo šest manje prevremeno rođenih na svakih 1.000 beba rođenih u periodu od pet godina nakon 2007. godine, uzimajući u obzir sve zabrane pušenja. Oni nisu ustanovili nikakve znake da su prevremeni porođaji već bili u fazi opadanja i pre nego što su uvedene zabrana pušenja.
Koliko je pouzdano istraživanje?
To je kvalitetna studija zasnovana na velikom broju rođenih beba. Istraživači su se takođe bavili i time da li su drugi faktori uticali na broj prevremeno rođenih beba, kao što su uzrast majke i promene u zagađenju vazduha, ali nisu pronašli vezu, što je samo ojačalo njihove zaključke.
Međutim, oni nisu bili u stanju da uračunaju sve faktore koji su možda imali efekta, kao na primer, da li su majke pušile. Moguće je da je pad pušenja kod trudnica takođe doveo do manjeg broja prevremeno rođenih beba.
Dakle, iako su istraživači pronašli snažnu vezu između zabrana pušenja i smanjenja broja prevremeno rođenih beba, još ne možemo biti sigurni da je veza postojana.
Šta to znači?
Potrebna su nam dalja istraživanja da bi se potvrdila ova saznanja i bolje razumeo uticaj zabrane pušenja na broj prevremeno rođenih beba i drugih zdravstvenih problema. Međutim, mi sa sigurnošću znamo da pušenje utiče na rast i razvoj nerođenog deteta, kao i da pasivno pušenje može imati slične efekte. Ako ste trudni, najbolje je da izbegavate duvanski dim kad god je to moguće.

1 komentar
  1. Plazma

    Ja se nadam da će žena da ostavi cigare u trudnoći. U Srbiji je pušila mnogo, iako je radila ko medicinska sestra. Po dolasku u USA, nastavila je da puši, ali mnogo mnaje, nema gde i kada. Na poslu niko ne puši, ali čim sedne u kola i dođe kući, dimi. Ovde je sramota pušiti, ali ne vredi ništa…

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike