najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Vežbe za preaktivnu bešiku

Urinarna inkontinencija ili “preaktivna bešika” nastaje kada osoba nije u mogućnosti da kontroliše mokrenje, tj. ne može da zadržava mokraću. Ova pojava je česta kod starijih žena, ali i kod mlađih žena neposredno nakon porođaja.
Fizioterapeuti upozoravaju da hirurške intervencije i lekovi za lečenje urinarne inkontinencije stvaraju rizik za maskiranje preventivnih metoda.
Nedavno je Nacionalni institut za zdravlje i negu u Velikoj Britaniji ažurirao svoje smernice i preporuke time što je za lečenje preaktivne bešike preporučio botulinum toksin A (botoks), lečenje lekovima i hirurške intervencije.
Ovlašćeno društvo fizioterapeuta Velike Britanije ističe da ne treba zanemariti postojeće savete da se vežbaju i tako ojačaju mišići dna karlice. Oni kažu da ovo treba da bude prvi tretman, odnosno “prva linija odbrane” kod urinarne inkontinencije, pa, ako to ne uspe, treba preći na ostale metode.
Preaktivna bešika
Urinarna inkontinencija utiče, kako se procenjuje, na oko 3 do 6 miliona ljudi u Velikoj Britaniji, a žene su dva puta češće “pogođene” nego muškarci.
Nova metoda lečenja preporučena u Engleskoj i Velsu uključuje lečenje preaktivnog pražnjenja bešike tako što se u zid bešike ubrizga injekcija botulinum ženama kojima nisu pomogli drugi tretmani, uključujući i terapiju lekovima.
Profesor Mark Baker, direktor Centra za kliničku praksu u Nici, navodi: "Urinarna inkontinencija je zabrinjavajuće stanje koje utiče na živote miliona žena svih uzrasta. Ažuriranje smernica za lečenje sugeriše niz tretmana ženama kako bi se ograničio bol koji može da izazove urinarnu inkontinenciju."
Direktor jedne fondacije za lečenje bešike i creva Robert Dikson, navodi u saopštenju: "Preaktivna bešika je stanje koje može da izazove znatnu zabrinutost pacijenata. Znamo da postojeći tretmani nisu uvek pogodni za svakoga i pozdravljamo svaku novu opciju lečenja koja povećava izbor i nudi alternative za osobe koje ne mogu tolerisati do sada proverena rešenja. Ohrabrujemo ljude koji možda pate od problema sa bešikom, posebno kod urinarnog curenja, da razgovaraju sa svojim lekarom o tretmanima i opcijama koje mogu da im pomognu da steknu kontrolu nad svojom bešikom."
Rešavanje tabua inkontinencije
U svetlu ažuriranih smernica, stručnjaci stavljaju veći naglasak na preventivne mere i manje invazivne metode lečenja žena sa urinarnom inkontinencijom.
Oni kažu da su 16 meseci rađene probne sheme lečenja na 7 lokacija u Engleskoj. Tokom tog perioda žene su mogle da se “leče” samo fizioterapijom u saradnji sa svojim lekarima opšte prakse. Ovaj tretman se pokazao kao uspešan, jer je bilo potrebno samo da pacijenti objasne svoje simptome kako bi im se brže pomoglo u rešavanju tegoba.
Dr Rut Deset Hov kaže u saopštenju: "Postoji niz opcija za rešavanje problema inkontinencije, ali jednostavne mere poput vežbe za mišiće dna karlice moramo svesrdno podržavati na svim nivoima, jer je to najjeftiniji i najbezbedniji način. Dokazano je da je ovo klinički isplativo, a naša shema je pokazala da omogućava pacijentima pristup fizioterapiji, što znači da se sa ovom terapijom može početi odmah.”
Za mnoge žene ovo predstavlja značajan podsticaj da prevaziđu emocionalno osećanje stida i srama koje se često javlja, a ako se ne leči, može uticati na svakodnevni život i dovesti do socijalne izolacije.
Razumljivo je da je pacijentima ovo teška tema za diskusiju, ali to je još jedan razlog zašto je toliko važno da se promoviše pomoć koja je dostupna od fizioterapeuta.
Stručnjaci u Velikoj Britaniji ističu da treba popularisati ovu metodu lečenja, tako da se podigne svest o uslugama kao što su “uput na fizioterapiju” i da se pomogne kako bi se izbegao problem inkontinencije.
Napomena
Nacionalni institut za zdravlje i negu u Velikoj Britaniji ažurirao je ovim preporukama prethodne smernice iz 2006. godine koje su relevantne i važne i danas. U smernice je pored upotrebe botoksa uključena i preporuka vežbi za jačanje mišića dna karlice u trajanju od 3 meseca.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike