U trendu

​Brz kao „bugati”, a 17 puta jeftiniji

Teslin „model es” već je bio najbrži sedan sa četvora vrata na svetu, sa najkraćim ubrzanjem od nula do 100 kilometara na sat u odnosu na bilo koji automobil ispod 200.000 dolara. Ali to očigledno nije bilo dovoljno. Kompanija je u utorak predstavila nove verzije luksuznih automobila koji donose veliki preokret kad je reč o električnim automobilima. „Model es” je s novom baterijom postao prvi potpuno električni auto sa dometom većim od 300 milja ili 613 kilometara. Unapređenja su dovoljna da ovo vozilo dobije titulu najbržeg automobila na svetu u redovnoj proizvodnji jer su svi konkurenti preskupi, malobrojni i već rasprodati, tvrdi direktor Ilon Mask.

Model P100D ima „ludikros” režim, što na engleskom znači smešno ili apsurdno, a kad je o brzini reč – pakleno. Automobil može da postigne ubrzanje od nula od 60 milja (skoro 100 kilometara na sat) za samo dve i po sekunde, dok „model iks” terenac može to isto za 2,9 sekundi. Veća baterija od 100 kilovat-časova prva je koju je odobrila američka Agencija za zaštitu životne sredine (EPA), koja ima domet veći od 613 kilometara s jednim punjenjem, prenela je agencija „Blumberg”.

Brzine su poput onih koje dostižu jedino superautomobili koji se proizvode u malim serijama i svi su prodati: „Ferarijev” „la ferari” vredan 1,4 miliona dolara, „Poršeov” „spajder 918” od 845.000  i „Bugatijev” „vejron grand sport vites” od 2,3 miliona dolara. Teslin novi „model es” od 134.500 dolara brz je kao svi oni, ali 17 puta jeftiniji od najskupljeg „bugatija”. Čak i „Teslin” terenac sa sedam sedišta može da pretekne „meklaren 675LT”.

(J. J. K., Politika)

 

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike