U trendu

Brojni Amerikanci dobili skupocene automobile potpuno besplatno, a iza svega stoji neverovatna priča

Opšte pravilo pri kupovini automobila je da će osoba koja vam ga prodaje obezbediti naplatu pre nego što vam preda ključeve, i obično vam neće dozvoliti da odvezete automobil, a da ga ne platite. Osim ako nije u pitanu američki proizvođač električnih automobila Fisker.

Zahvaljujući traljavom knjigovodstvu, kompanija je izgubila pojam ko je šta platio. Nije se radilo o automobilu ili dva, već o milionima dolara, što je rezultiralo internom revizijom u decembru, piše CarBuzz.

Nedostatak novca odnosio se na učešće, a u nekim slučajevima i na punu cenu vozila. Da stvar bude bizarnija, Fisker je otišao korak dalje i isporučio modele Ocean nekim kupcima bez ikakvog novca, čak ni akontacije.

Bilo bi zanimljivo videti kako su ovi ljudi reagovali kada im je Fisker dao besplatan auto. Dodajmo samo da cena modela Fisker Ocean počinje od 42.000 dolara za najslabiji model, a 60.000 dolara za jače verzije.

Kako se to dogodilo?

Ovaj gaf je nastao zbog netačno predate papirologije. Bilo je problema sa utvrđivanjem da li su neki čekovi unovčeni, dok su neki potpuno izgubljeni. Bankovne transakcije i priznanice sa kreditnih kartica su takođe izgubljene, što je zahtevalo da se klijenti kontaktiraju.

Situacija je izazvala dovoljno problema da kompanija nije mogla da proceni koliki je prihod imala u celoj 2023. godini. To je deo razloga što još nisu podneli svoje finansijske izveštaje za 2023.

Ali ovo nije jedina teška situacija sa kojom se ovaj proizvođač suočio poslednjih dana. Ranije ovog meseca, kompanija je pauzirala proizvodnju na šest nedelja dok su čekali grantove od 150 miliona dolara.

Takođe, nedavno je propao potencijalni ugovor sa drugim proizvođačem automobila, što je dodatno dovelo u pitanje budućnost kompanije. Konačno, ove nedelje su dramatično snizili cene u pokušaju da smanje zalihe jer se suočavaju sa bankrotom, prenosi N1.info.hr.

Dakle, čini se da su neizvršene obaveze kupaca najmanji njihov problem.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.