U trendu

Peugeot – mašta ili realnost?

Peugeot je na nedavno održanom Salonu automobila u Parizu, iskoristio priliku da se, takoreći kao domaćin, malo eksponira i publici prikaže kao jedan od najinventivnijih proizvođača, čija su razvojna odeljenja u zadnje vreme imala pune ruke posla. Štand Peugeot-a je bio podeljen u osam vrtova, sa najegzotičnijim cvetovima koji se mogu zamisliti. U skladu sa ambijentom, bili su i neki od izloženih novih modela, za koje se nameće pitanje da li su proizvod Peugeot-ovog odeljenja za „naučnu fantastiku“ ili ćemo ih zaista uskoro videti na ulicama.

Vozilo za koje se najpre može pretpostaviti da bi u dogledno vreme u sličnoj formi moglo da krene u serijsku proizvodnju, Francuzi nazivaju Prometheus. Radi se o 4,18 metara dugačkom koncept-vozilu sa četiri sedišta, čija je karoserija od aluminijuma i koje izgleda kao kombi, ali ima i linije kupea. Reklo bi se da se radi o nekoj vrsti odgovora na Renault Avantime, koji će se već za nekoliko meseci pojaviti na tržištu. Prometheus pored zadnjih, poseduje još troja vrata – velika klizna vrata na levoj strani, koja mogu da klize kako prema napred, tako i prema nazad, kao i jedna klasična i još jedna klizna vrata na desnoj strani. Konstrukcija je neobična, ali ipak ne obara s nogu.

To pre uspeva ostalim studijama koje je Peugeot predstavio pod jedinstvenim nazivom „City Toyz“. Kod modela „Vroomster“ vozač i jedan putnik sede jedan iza drugog. Bizarno uobličena karoserija je od ugljeničnih vlakana, a za pogon se stara 1,6 litarski motor sa 109 KS (80 kW).

Studija „e-doll“ izgleda kao autoskuter sa sigurnosnim lukovima kao zaštita od prevrtanja, u kome tri osobe mogu da sede jedna pored druge. Ovo vozilo, sa neobičnim otvorom za ulazak, pokreću dva elektromotora koji potiču iz Peugeot-ovog Elektroroller-a.

Pogon na struju koristi i dizajnerska varijanta „Bobslid„. U svakom od četiri točka smešteno je po deset malih elektromotora snage 500 W. Tako ukupno na raspolaganju stoji snaga od 20 kW (27 KS), koja se preko upravljača u vidu džojstika može preneti na drum. Svakako, jedno tehničko rešenje koje unosi osveženje.

Ispod ekstremno zakošene karbonske karoserije dvoseda „kart-up“ nalazi se konvencionalni V6 motor sa 207 KS (152 kW), koji ovom vozilu obezbeđuje izuzetne sportske performanse, a njegov kart-koncept mu garantuje obilje pažnje, ma gde se pojavio.

Naravno da je novih automobila za „realni“ saobraćaj takođe bilo na štandu Peugeot-a. Tako su predstavljeni i novi Peugeot 607, limuzina više klase, koja će se hvatati u koštac sa svojim najvećim konkurentima po imenu Mercedes i BMW i Peugeot 206 CC, simpatični kabriolet sa tvrdim pokretnim krovom, čija početna cena će biti 33.400 DEM, a u prodaji će se pojaviti krajem godine.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike