Volkswagen otvara sezonu: Passat CC

Na samom početku 2008. godine na sajmu automobila u Detroitu Volkswagen je startovao prikazivanjem svog novog modela Passat CC. Iako pripada kategoriji kupea i sportskog sedana srednje klase, po svojim dimenzijama, dizajnu i karakteristikama on se približava limuzinama i ekskluzivnim modelima vrhunske klase, pa se može reći da je njegova pozicija sam vrh „mainstream“ automobila.
Passat CC je naslednik standardnog Volkswagen-ovog Passat-a, a napravljen je po uzoru na Mercedes-ov model CLS (dominantan model u ovoj klasi). Passat CC je drugi VW-ov pokušaj da uđe u segment luksuznih vozila (prethodni pokušaj bio je model Phaeton). Ovoga puta argumenti su mu još jači, jer Passat CC zaista izgleda odlično. U pogledu dizajna u odnosu na standardni model napravljene su znatne izmene karoserije (s naglašenom prednjom maskom i elegantnim bočnim linijama). U odnosu na prethodnika Passat CC je za 31 mm duži, za 36 mm širi, a za 50 mm niži. Ukupne dimenzije su mu 4,796 x 1,856 x 1,42 metra.
Bogata ponuda benzinskih i dizel agregata upotpunjuje atraktivne linije i dizajn ovog modela. Ponuda obuhvata varijante snage 103 do 220 kilovata (140 do 300 konjskih snaga). Turbodizel agregat (TDI) ponuđen je sa zapreminom 2 litra i 140 i 170 konjskih snaga, dok su tri benzinska agregata (TSI, FSI) sa zapreminama 1,8 litara (160 konjskih snaga), 2 litra (200 konjskih snaga) i 3,6 litara (300 konjskih snaga). Top-model je, prema tome, FSI V6 agregat s 300 konjskih snaga i pogonom na sva četiri točka. Transmisija je šestostepena ili VW-ova sedmostepena DSG transmisija s duplim kvačilom. Ubrzanje ponuđenih modela kreće se od 9,8 (kod slabijeg dizelaša) do 5,6 sekundi (kod top-modela), dok je maksimalna brzina 250 km/h.
Poseban kvalitet i ekskluzivnost novom Passat-u CC daju mnoge nove tehnologije elektronske kontrole i upravljanja radom vozila i ponašanjem vozača. Tu je, pre svih, sistem za sprečavanje nehotičnog pogrešnog prestrojavanja (Lane Assist), zatim sistem za kontrolu šasije (DDC – Dynamic Drive Control), za pomoć pri parkiranju (Park Assist), za izbegavanje frontalnog sudara (Front Scan) i drugi. Oni obezbeđuju kompletnu bezbednost vozača, putnika i vozila u realnom vremenu. Na evropskom tržištu Passat CC bi trebalo da se pojavi u drugom kvartalu ove godine, dok se na američkom, kanadskom i japanskom tržištu očekuje u četvrtom kvartalu. Cena osnovne varijante benzinca sa 160 konjskih snaga iznosiće oko 23.000 funti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.