Za neke modele na tržištu „nema zime“

Uprkos krizi neki modeli ipak uspevaju da poboljšaju svoju prodaju. Na vrhu tabele najprodavanijih modela na evropskom tržištu nalaze se stari poznanici, samo ovaj put u novom pakovanju, a to su dobro poznati VW Golf i Ford Fiesta.
Prema podacima koje je objavila kopanija Jato Dynamics, VW Golf VI je u septembru 2009. godine ostvario rekordnu prodaju od čak 59.552 prodatih primeraka, što je čak 56 odsto više u odnosu na isti mesec prošle godine. Dalje, prodaja novog modela VW Golf VI je u prvih devet meseci ove godine skočila za 21,3 odsto u odnosu na godinu dana ranije. Nova Fordova uzdanica, legendarni model Fiesta, nalazi se na drugom mestu ove liste. Prodat je 51.291 primerak ovog modela – čak 63,9 odsto više u odnosu na godinu dana pre, to jest čak 12.000 primeraka više od modela Opel Corsa, koji se nalazi na trećem mestu ove liste.
Razlog za zadovoljstvo imaju i u kompaniji Fijat. Oba najpopularnija modela ovog proizvođača ušla su na top 10 listu najprodavanijih automobila na evropskom tržištu, a zabeležen je i rast prodaje ovih modela na godišnjem nivou. Prodaja modela Fiat Punto skočila je u septembru za 66,2 odsto, a modela Fiat Panda za 14,4 odsto. Treba reći i da je model Renault Megane zaokružio ovu listu i u septembru postigao rast prodaje od neverovatnih 90,4 odsto u odnosu na septembar prošle godine.
Ista imena proizvođača automobila stoje i na vrhu liste u konkurenciji brendova. Prvi je Folksvagen sa 1.241.755 prodatih primeraka svojih modela u prvih devet meseci ove godine, to jest 155.770 prodatih vozila u septembru 2009. U poređenju s ekvivalentnim periodom u prošloj godini, to je rast od 3,7, odnosno 16,3 odsto. Drugoplasirani Ford beleži godišnji (od januara do septembra 2009. godine) rast od 1,3 odsto, dok je u septembru prodaja ove marke automobila skočila za 18 odsto. Ovi podaci su veoma ohrabrujući za ove proizvođače automobila s obzirom na to da evropsko tržište ove godine beleži prosečni pad prodaje od 5,7 odsto, dok je pozitivni rast prodaje na evropskom tržištu automobila zabeležen samo u septembru ove godine, kada je prodaja imala mesečni rast od 7,5 odsto.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.