najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Mora li se ići na dečje rođendane?

Ima žena koje još uvek nisu udate niti imaju sopstvenu decu onda kada se većina njihovih prijateljica poudavala i zasnovala sopstvenu porodicu. To nije samo po sebi loše, ali nekada vremenom postane nezgodno u nekim slučajevima, a jedan od njih može da bude i dečiji rođendan.

Na šta mislimo? Recimo, vi još uvek nemate decu, bilo zato što ste trenutno više usredsređene na posao, ili zato što još uvek niste upoznale nekoga s kime biste želele decu, ili… Nije bitan razlog, vaša je stvar kada ćete (i da li ćete) dobiti decu, a neki od razloga mogli bi da budu jako osetljive prirode. U svakom slučaju, veliki broj vaših prijateljica, a društvena ste osoba, ima decu, i redovno vas zovu na proslave njihovih rođendana.

Kad se radilo o rađanju dece i o prvom rođendanu, rado ste išle, ali vam sada to postaje malo zamorno. S prijateljima ne uspete nešto mnogo da razgovarate jer su usredsređeni na zabavljanje dece (razumljivo), nemate sopstvenu decu koja bi se lepo zabavljala na takvom rođendanu, a vi niste preterano sklone da na brojnim rođendanima animirate tuđu decu, plus imate i nemali broj sopstvenih malih sestrića, sestričina, bratanaca, bratanica i slično, i radije biste zabavljale njih i njih razmazile poklonima nego decu svojih prijateljica. Vaša sopstvena krv je ipak vaša sopstvena krv.

A opet, volite i svoje prijateljice, i bojite se da biste ih uvredile ako odbijete njihove pozive. Nemate vi ništa protiv njihove dece, samo vam nije u toj meri do igara s njima (uz nemogućnost da stvarno razgovarate s prijateljicama), ali kako ne prisustvovati a da ne uvredite i ne povredite njihove mame, koje su vam drage? Već zbog same te želje osećate se krivim.

Nema razloga da osećate krivicu. Niti bi bilo nepristojno da odbijete. Prijateljice vas ne zovu u lošoj nameri, ali oni koji imaju decu neretko automatski pretpostave da je igranje s tom decom (koju obožavaju) svima ostalima podjednako divan način da se provede vreme kao i njima, i nekada im jednostavno ne padne na pamet da vama zaista nije do toga da se igrate “ćorave bake” s njihovom decom, ili da bi neko, recimo, radije ostao kod kuće i čitao knjigu nego se igrao s njihovim mališanima.

Šta učiniti? Odbijte poziv. Bez gunđanja, neprijatnosti, svađe, jednostavno se izvinite što ne možete da dođete (niste dužni da objašnjavate zašto), i recite im da poljube to slatko detence i u vaše ime i povuku ga za uši. Nakon nekoliko odbijenih poziva zaredom, trebalo bi da shvate da niste zainteresovani za takvu vrstu proslava, a čak i ako toga ne postanu svesni, nakon što odbijete nekoliko poziva, ljudi obično prestanu da zovu na takvu vrstu događanja.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike