U trendu

Nova interesovanja kroz dete

Dete na mnogo načina obogati život svojih roditelja; jedan od načina koje roditelji često pominju jeste taj da se zbog deteta zainteresuju za razne stvari za koje im prethodno ne bi palo na pamet da bi ih mogle zanimati.

Neretko, te stvari budu i u suprotnosti s vašim interesovanjima. Recimo, sportovi vas ama baš nikad nisu zanimali, smrtno ste se dosađivale dok je vaš dragi navijao ispred televizora i pratio svetsko prvenstvo u fudbalu ili prenose utakmica timova koji ga zanimaju i od kojih očekuje dobru igru – a onda ispadne da su vaš sin ili ćerka talentovani za neki sport, ili možda nisu talentovani, ali svejedno uživaju u bavljenju nekim sportom, i slušate ih kako o tome pričaju, napamet naučite sva pravila, gledate njihove utakmice ili takmičenja, strastveno se svađate kad pomislite da nešto nije bilo kako treba, i teško vam je da se setite vremena kada vam je sport bio dosadan.

Ili, nemate ni trunku sluha, nikada vas muzika nije nešto mnogo zanimala, nije vam smetala, ali vam nije ni značila, a otkrijete da vam je dete muzički obdareno (ne mislimo muzički obdareno u smislu da voli da pevuši po kući, ali da zapravo nema sluha, a mama i tata se onda smrtno uvrede kad im dete ne bude primljeno u muzičku školu, nego zaista talentovano). Slušajući dete kako marljivo vežba, hrabreći ga kad mu je teško jer mu ne ide sve odmah, naučite i vi da uživate u muzici, otkrijete čitav jedan svet koga niste ni bili svesni.

Mogućih primera je mnogo. Ono što im je zajedničko jesu nova energija i novi svetovi koje vam vaše dete pruži, i to u vreme kada ste već ušli u napornu, iscrpljujuću rutinu i verovali da ništa više neće moći strastveno da vas zainteresuje, prošli ste vi te godine, to je za decu. A onda, uz sopstvenog sina ili ćerku, ponovo otkrijete i dete u sebi, i koliko je svet oko vas svež i nov i uzbudljiv, prepun čudesa koja samo čekaju da se na njih obrati pažnja i da budu primećena.

Dragocen dar – a pruži vam ga jedno mlado biće za koje ste verovali da ćete ga vi svemu učiti, a ne da će ono nešto pokazati vama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar