U trendu

Ove 3 osobine imaju svi odlični roditelji, kažu psiholozi: Da li ste i vi među njima?

Svaki roditelj povremeno izgubi strpljenje kada je reč o vaspitanju deteta, ali burne reakcije čine više štete nego koristi. Kako objašnjavaju psiholozi, one samo uzrujavaju dete i sprečavaju ga da se uključi u kognitivne procese koji mu mogu pomoći da nauči iz svojih grešaka i tako sledeći put donese bolje odluke, prenosi Index.

Upravo su zbog toga stručnjaci naveli tri glavne karakteristike koje imaju svi odlični roditelji, a pomažu im u vaspitanju koji se temelji na poštovanju, pravilnom postavljanju granica i strpljenju. Kao prvo, roditelji koji odgajaju dete na pravilan način znaju, barem u većini slučajeva, da kontrolišu sopstvene emocije.

Iako je sasvim razumljivo da roditelji ponekad burno reaguju kada dete testira njihovo strpljenje ili ne poštuje postavljenje granice, zadatak roditelja je da mu pokaže da se emocije mogu kontrolisati i pod svaku cenu izbegavaju vikanje ili neki drugi način kažnjavanja.

Druga karakteristika koju imaju odlični roditelji jeste sposobnost da prepoznaju sopstvene okidače. Naime, psiholozi objašnjavaju da je ponekad burna reakcija roditelja zapravo obrazac ponašanja usvojen još u detinjstvu, a nije uzrokovan detetovim ponašanjem. Ako roditelj ima nerešene emocionalne rane, one mogu podsvesno da izazovu odbrambene mehanizme ili preopterete emocionalni kapacitet osobe, zbog čega je potrebno znati prepoznati ih.

I poslednja stvar, ali ne i manje važna je činjenica da odlični roditelji nisu perfekcionisti i spremni su priznati da su pogrešili. Naime, svaka osoba greši pa je za očekivati da u nekim slučajevima roditelj treba da preuzme odgovornost za svoju grešku. Tako uči dete da i ono jednoga dana bude spremno na isto, što će doprineti njegovom razvoju, ali i poboljšati njegove odnose s drugim ljudima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.