U trendu

Tako su se zvali srpski plemići: Ovo nekada zaboravljeno ime danas je ponovo popularno

Roditelji danas često daju kratka i zvučna imena deci, ali i imena koja su prepoznatljiva širom sveta, kao što je Sofija – ime koje je već godinama najpopularnije u mnogim zemljama.

Međutim, u Srbiji postaje sve zastupljeniji trend davanja dečacima i devojčicama starih, skoro zaboravljenih imena. Mnoga od njih su nosili istaknuti srednjevekvoni vladari, a jedno od njih je muško staro imeĐurađ.

Varijanta grčkog imena Georgios (Geōrgios) koje je izvedeno od „geōrgós“ ili „jeorgós“ što znači „zemljoradnik“. Simbolično, ime predstavlja muškarca koji je vredan, dosledan, strpljiv.

Đurađ je ime koje je u raznim varijantama popularno u raznim zemljama: Đorđe, Džordž, Horhe, Žorž, Jurij itd. Ovo ime najpre potiče od Svetog Georgija, sveca koji je na ikonama prokazan kako ubija aždaju, piše Yumama.

U srednjovekovnoj Srbiji ime Đurađ bilo je izuzetno zastupljeno, a nosili su ga plemići poput Đurđa Bogutovića i despota Đurđa Brankovića. Takođe, to je ime i gospodara Zete – Prvi i Drugi Balšić i Đurađ Crnojević.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.