U trendu

„21 lekcija za 21.vek“, knjiga koju preporučuju Obama i Gejts

BEOGRAD – Posle „Homo Deusa“ Juval Noa Harari nije više nepoznato ime kod nas, jer je ovo delo u kome je autor govorio o dugoročnoj budućnosti života na Zemlji bilo svetski bestseler, pa je i kod nas stigao na listu hitova, a sada je Laguna objavila njegovu novu knjigu „21 lekcija za 21. vek“
Harari je jedan od vodećih intelektualaca današnjice. Doktorirao je na Oksfordu i predaje svetsku istoriju na Univerzitetu u Jerusalimu.
Dobitnik je mnogih nagrada, a postao je poznat širom sveta nakon knjige „Sapijens“, dok je njegov „Homo Deus“ prodat u više od četiri miliona primeraka i preveden na 50 jezika.

Bavi se pitanjima odnosa između istorije i biologije, kakva je suštinska razlika između homo sapijensa i životinja. Kao istroričar u novoj knjizi ga zanima postoji li pravda u istoriji, ima li istorija svoj pravac, da li ljudi postaju srećniji tokom istorije i koje i kakve etičke dileme pred nas postavlja uspon tehnologije u 21. veku.
U novoj knjizi koja je prošle sedmice stigla u knjižare Harari govori o tome šta se danas događa u svetu i koji je najdublji smisao ovih događaja. Veoma inteligentna, provokativna, prepuna oštrih uvida, knjiga dovodi u pitanje osnove našeg pogleda na svet.
Tehnologija napreduje brže nego što mi uspevamo da je razumemo, a svet nikada nije bio tako polarizovan. Oslanjajući se na ideje iz svojih prethodnih knjiga, Harari nas suočava sa životnim izazovima usled neprestanih, zbunjujućih promena. One utiču na našu egzistenciju i menjaju postojeće obrasce razmišljanja i delanja. Harari nas priprema za budućnost koja će se mnogo razlikovati od ovog trenutka i ukazuje nam pitanja treba da postavimo sebi da bismo preživeli.
Kako su kompjuteri, veštačka inteligencija i roboti promenili značenje reči biti čovek? Jesu li nacije i religije i dalje važni? Zašto je liberalna demokratija u krizi? Da li nam se sprema još jedan svetski rat? Kako će u budućnosti izgledati posao i radna snaga i kako da se spremimo za to?… samo su neka od pitanja na koja Harari traži odgovor koristeći konkretne primere na koje je naišao u svojoj praksi.
„Ako se o budućnosti čovečanstva bude odlučivalo bez vaše saglasnosti – ni vi ni svi ostali nećete biti izuzeti od posledica. To nije fer, ali ko kaže da je istorija fer?“, jedno je od pitanja na koja Harari traži odgovor.
Profesor Harari širom sveta drži predavanja na kojima predstavlja teme iz svojih knjiga i članaka, a redovno ih objavljuje u časopisima „Guardian“, „Financial Times“, „The Times“, „Nature magazine“ i „Wall Street Journal“.

Njegove knjige preporučuju Barak Obama, Mark Zakerberg i Bil Gejts.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.